Visszautalták Obama nagynénjének a kampányadományát

Visszaküldte Barack Obama kampánystábja azt az adományt, amelyet Bostonban élő nagynénje küldött a Demokrata Párt jelöltjének. Kiderült ugyanis, hogy a kenyai Zeituni Onyango immár negyedik éve él illegálisan az Egyesült Államokban, miután menedékkérelmét elutasították. Az 56 éves asszony Obama édesapjának féltestvére, akivel az elnökjelölt legalább négy éve nem találkozott.

Az elnökjelölt korábban úgy nyilatkozott: nem tudott arról, hogy a rokona engedély nélkül tartózkodik az országban. Ben LaBolt, a politikus szóvivője szerint a kampánystáb már visszaküldte azt a 265 dollárt (53 ezer forint), amelyet a nagynéni adományozott, hogy ezzel segítse unokaöccsét az elnökválasztás előtti kampányban. Külföldi állampolgárok ugyanis nem támogathatnak amerikai elnökjelölteket.

Obama fő stratégiai tanácsadója eközben visszautasította, hogy kommentálja a nagynéni illegális bevándorlói státuszáról szóló híreket. David Axelrod mindössze annyit közölt, hogy a politikus legutóbb 2004-es szenátusi beiktatási ünnepségén találkozott a rokonával. “Ez nem egy közeli családi kapcsolat” – fogalmazott a tanácsadó.

A kenyai származású politikus Hawaii-on nőtt fel, édesanyja családja körében. Az idősebb Obama ugyanis elhagyta feleségét és családját, amikor fia kétéves volt. Az apa – rokonaival együtt – ezután továbbra is Kenyában élt, egészen 1982-ben bekövetkezett haláláig.
hirdetés