Visszavonulóban a folyók árja

Jelentősen javult az átvízhelyzet ma délutánra a megyében. Az áradó folyók – Hernád és Sajó – vízszintje mindenhol csökkent és megkezdődhettek az előzetes kárfelmérések.

Ónod, Gesztely, Hewrnádkércs

Száznál is több ember azonban még mindig nem tud visszatérni otthonába. Az előrejelzések szerint jövő hét közepére normalizálódhat a folyók vízszintje.

A legtöbb gondot az elmúlt napokban a Hernád jelentette, ami rekordértéken tetőzött, azonban már ott is elkezdődött az apadás. Már nincsenek körbezárt települések, de az elárasztott épületekből csak lassan folyik le a víz. Megkezdődtek a szivattyúzások és a házak kiszárítása – mondta el Kohánka István, a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese. „A megyében az ár- és belvíz miatt 112 embert kellett kitelepíteni, azon dolgozunk, hogy minél előbb visszatérhessenek otthonaikba. Többségük háza épségben maradt, 10 épületet – köztük két ónodi házat – azonban feltehetően nem lehet majd újjáépíteni.

A megyében egyébként 39 településen kell még jelenleg is különböző módon védekezni a víz ellen. Korábban napi 3 ezer ember segített a munkálatokban, ebben voltak katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek, katonák, rendőrök és határőrök. Ma már a máshonnan vezényeltek hazatárhettek. A védelmi munkálatok a rendőrségre is feladatokat rótt. Az áradás miatt járhatatlanná vált utaknál encsi és miskolci járőrök vigyáztak a balesetek elkerülése, a forgalom elterelésére. Kökényesi Antal vezérőrnag,y megyei főkapitány intézkedett a rendőri állomány megerősítésére. Több szabadidős rendőr is bekapcsolódott a mentésbe. A kimenekítésben, kitelepítésben segédkező rendőri erők ügyeltek, ügyelnek a felügyelet nélkül maradt értékek, illetve a közrend-közbiztonság megóvására. Ennek érdekében a települések körzetében több rendőr lát el járőrszolgálatot a veszélyhelyzet megszűnéséig. A védekezésben, illetve a kárelhárításban ez ideig csaknem száz rendőr vett részt.

SzB
hirdetés