Vitafórum a vendéglátásról

Vitafórum a vendéglátásról
Kedden Nyíregyházán, a Krúdy Vigadóban tartották azt a fórumot, amely a vendéglátásról szólt.  Vitafórum a vendéglátásról 2006.06.21. video

A megye és hazán idegenforgalma elképzelhetetlen a vendéglátás racionalizálása nélkül. Kétségtelen, hogy ez utóbbi hiánya miatt nem valósulhat meg a hatékony vendégcsalogatás. De, hogy ez a gyakorlatban is megvalósuljon össze kell, hogy fogjanak a helyi vállalkozók  és egy olyan „csomaggal” várják a vendégeket, mely akár egy heti változatos programot, kulináris élvezetet nyújt az ide látogatók számára.

Ma már bármilyen egyedi is legyen a szolgáltatás, melyet kínál egy étterem mégsem igazán csalogató – hangzott el azon a fórumon melyet a Kelet-Magyarország szervezett a megyei kamarák közreműködésével. A találkozó vendége volt Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki bevezetőjében arról szólt, hogy az elmúlt négy évben már eljutottunk annyira, hogy meg vannak a kapcsolataik, bár csak két éve derült ki, hogy szinte nincs gazdája minisztériumi szinten a vendéglátásnak, de törekednek arra, hogy partnerré válhassanak a kormányzat száma. Mára már látható – mondta – hogyha a vendéglátás kerül előtérbe kormányzati szinten, akkor az érdekvédelmi szervezetet kérdezik meg.


Önök mondták
– ” Nekünk nem jó zenészekre,
hanem szórakoztató zenészekre van szükségünk.„

Háber Tamás

– ”A jó zenészek abban is segítenek, hogy kialakulhasson egy törzsvendégi
kör.„

Szanics Rudolf

–” A megyei turisztikai infrastruktúrában még vannak hiányosságok.

Némethné Kemenes Mária

– ”A jövőre kell gondolnunk, és önállónak kell lennünk a programok
szervezésében. „

Kornherr Tibor

– ” A vendéglátó ipari szakképzésben is kellene alkalmazni egy-két
változtatást.„

Rácz Mihály

– ” Egy kis odafigyeléssel nemcsak becsalogathatnák a vendégeket,
hanem meg is tarthatnák azokat.„

Benkei Krisztián

A szakember úgy véli:  végre van súlya a szavuknak a médiában és olyan eredményt tudnak elérni amit még soha. Ez viszont csak úgy valósítható meg és akkor eredményes –  mondta Háber Tamás– ha van mögöttük tagság, akik erkölcsileg és anyagilag is támogatják a törekvéseket,  hiszen ezek a munkák a levelezés, a beadványok mind pénzbe kerülnek. A politika egy nagy játék – emelte ki a szakember – mely játszik a szervezetekkel. Az ügyes szervezet tud sikereket elérni, aki pedig nem az, az vesztes marad.

Össze kell fogni

Azonban nem csak olyan dolgokkal foglalkoznak, mely közvetlenül kapcsolódik az érdekvédelemhez, nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy hogyan lehet elmozdulni egyes területeken. Ilyen volt az étkezési utalványok ügye. Sikerült például az étkezési utalványok terén eredményeket elérni és hasonló sikert remélnek utazási csekkek körüli vitatott eseteknél is. Ennek átgondolása a szervezet részérő jelenleg is zajlik.

Úgy gondolják, hogy a tankolásra vagy éppen az autóversenyen való részvételre való felhasználás el lesz vetve. Háber Tamás igyekezett rövidre fogni az általános tájékoztatót, hiszen a megjelent helyi vendéglátósok számtalan kérdéssel és javaslattal készültek erre a napra.

– Mán László –
hirdetés