Vitaminkúra a tóparton

Az elmúlt szombaton a kellemes időjárásban élmény volt a szabadban lenni, még úgy is, hogy nem ettek a halak
Az elmúlt szombaton a kellemes időjárásban élmény volt a szabadban lenni, még úgy is, hogy nem ettek a halak - © Fotó: M. Magyar László
Nyíregyháza – Egyszer annyira evett a hal a Bujtosi-tóban, hogy két nap alatt tizenhetet fogott.

A kellemes napsütésben jó érzés volt a szabadban tartózkodni az elmúlt szombaton, ennek ellenére a Bujtosi-tónál csupán egy horgász várta a halak kapását. Valóban csak várta, mert néhány óra eltelte után sem tudott beszámolni nemhogy egy kapásról, de még egy húzásról sem. Így aztán volt idő beszélgetni, hiszen a szélcsendes időben a kapásjelző még csak meg sem rezdült.

Irány a víztározó

– Az idén most harmadszorra vagyok itt a tónál, a változó időjárás miatt nem tudtam többször kijönni. Ez a mai horgászat is inkább D-vitaminkúra a napsütésben, meg egy kis kóstolgatása a tónak, mert egyelőre úgy veszem észre, hogy a halak még lent vannak a mélyben, nem nagyon mozognak – mesélte érdeklődésünkre Bernáth Ferenc, aki vagy 15 éve tagja a Bujtosi Sporthorgász és Természetvédő Egyesületnek, azonban horgászni gyermekkora óta szeret. Akkoriban Kisvárdán lakott, a legtöbbet a Szabolcsveresmarti-víztározónál horgászott, de azért a vár mögött, a tőzeg kitermelése után kialakított tónál is sokszor várta a halak kapását, s azóta megmaradt ez a szenvedély.

Csak le kell sétálnia…

– Kell még 2-3 hét, hogy a víz felmelegedjen 8-10-12 fokra, akkor nagyobb esély lesz a halfogásra. Ma reggel fél kilenc körül jöttem ki, de eddig nem volt még egy kapásom sem. Fel vagyok szerelve mindennel, etetőanyaggal, csalival, kukoricával, pufival, sőt még csontival is, abban bízva, hogy a tél után jobban igénylik a fehérjét, de semmi. Nyugdíjas vagyok, itt töltöm az időmet. A közelben, a Fazekas téren lakom, csak le kell ide sétálnom, nem kell sokat gyalogolni. A délelőttöt itt elszórakozom, elbeszélgetünk a horgásztársakkal, aztán otthon következik az ebéd és a pihenő.

Bernáth Ferenc élete eddigi legnagyobb halát, egy 8.70 kilogrammos csukát Szabolcsveresmarton fogta egy olyan kishallal, amit innen, a Bujtosról vitt el. A csuka 1 méter 8 centi volt, mint mondta, gyönyörű példány. A Bujtoson a legnagyobb hala egy amur volt, ami 6.80 kilogrammot nyomott. Horgászszezonban 3-4-5 kilogrammos pontyokat szokott fogni, tükörpontyot és nyurgát egyaránt. Fogott itt már 1 kg 30 dkg-os kárászt is.

A hal csak másodlagos

– Kevés halat viszek haza, mert egyedül csak én eszem, ezért gyakran visszaengedem őket. Volt olyan, hogy két nap alatt 17 halat fogtam, annyira ment a hal. Maga a horgászat, a természet fontos a számomra, s nem maga a zsákmány. Ha a jövő héten szép idő lesz, húsvétkor itt a helyem, a locsolkodást átengedem a fiataloknak. Az állandó helyem pár méterre feljebb van, ide most azért álltam, mert kifigyeltem a szél mozgását, no meg a nap is jobban süt ide. Délig maradok, utána megyek haza… – tette hozzá Bernáth Ferenc.

MML
hirdetés