Vitázzunk a távhőszolgáltatás változásairól!

Nyírtávhő, hőközpont - illusztráció
Nyírtávhő, hőközpont - illusztráció
Nyíregyháza – Bár nincs igazi tél, mégis csak január végét jelzi a naptár és nincs olyan ingatlan, ahol ne fűtenének. Legyen az lakás vagy családi ház, sokaknak okoz fejfájást a fűtés díjának kifizetése, melynek összege az idén is magasabb lett.

Tovább nehezítette az eligazodást a számlák körül a január elsejétől életbe lépett támogatási rendszer, mely nem csak bonyolultabb lett, de sokaknál jelentős utánajárással is jár. A gázfűtéses lakásban lakóknál először vezették be az átalány fizetésének lehetőségét, mely eseténként matematikai feladatok elvégzésére ösztönözte a tulajdonosokat.

Igazságosabb rendeszer

Ez a fizetési forma nem ismeretlen a távhős lakásban élők körében, hiszen már évek óta ennek alapján történik a számlázás. A rendszer már bevált, de Nyíregyháza vezetése úgy gondolta, hogy további alternatívákat kínál a fogyasztóknak. Giba Tamás alpolgármester elmondta, hogy míg korábban az átalánydíj fizetésének alapját a városi átlagfogyasztás képezte, addig az új rendszerben a lakótömb hőmennyiség mérője alapján is megállapíthatják majd a fizetendő összeget. Ez egy igazságosabb számítási rendszer lesz – mondta –, hiszen a lakótömb óraállása alapján mért hőmennyiség elosztása közelebb áll majd, a lakásonkénti valós fogyasztáshoz. A lakóközösségek dönthetnek arról, hogy az átalagszámításnál a légköbmétert, vagy a korábbi fogyasztások átlagát veszik-e figyelembe a szolgáltatási díj részszámla fizetésénél.

Kelet Vita
Számtalan kérdés fogalmazódik meg a városlakókban a változásokkal kapcsolatban, ezért gondoltunk arra, hogy lehetőséget biztosítunk Önöknek arra, hogy választ kaphassanak az illetékesektől a felmerülő problémákra. A vita helyszínéről, illetve időpontjáról később tájékoztatjuk olvasóinkat.

A korábbi évekhez hasonlóan, az év elején olvassák majd le az egyéni fogyasztók költségosztó készülékeit, melynek alapján elkészülnek a lakásonkénti végszámlák. További változás még – folytatta –, hogy a tárgyhavi helyett, utólagos számlázásra kerül sor. Ezt azt jelenti, hogy szolgáltatási díjakról készített számlát is – alapdíj és hődíj – utólag, a tárgyhót követően fogják érvényesíteni. A számlázás elve nem változik, tehát a hődíj tartalom továbbra is részszámlázásnak minősül – de már a lakóközösségek által eldöntött módon.
hirdetés