Járvány

2020.05.12. 20:07

Meghívta Orbán Viktort a magyar vitára az EP elnöke – a kormányfő válaszolt

A magyar kormányt az igazságügyi miniszter képviseli – írta Orbán Viktor az Európai Parlament elnökének.

Forrás: Facebook

Fotó: Orbán Viktor

David Sassoli, az EP elnöke nemrég nyilvánosságra hozta Orbán Viktornak írt friss levelét, amelyben arra kéri a miniszterelnököt, hogy legyen jelen az uniós parlament a magyar rendkívüli jogrendről szóló vitáján – írja a Magyar Nemzet.

Az ilyen vitákon az a gyakorlat, hogy az állam-vagy kormányfők képviselik az országokat– írta az olasz EP-elnök, hozzátéve: hálás lenne, ha a miniszterelnök jelezné felé, hogy részt vesz-e a csütörtök reggeli vitán.

(A magyar vitát nemrég szerda délutánról csütörtök reggelre halasztották – a szerk.) Sassoli a levelében egyébként pozitívumnak nevezi, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter fel akart szólalni a plenárison. Ahogy arról beszámoltunk, az igazságügyi miniszter kérését Sassoli elutasította, épp azzal érvelve, hogy ilyen esetekben a legmagasabb szintű képviseletet igényli az EP.

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd este.

Orbán Viktor kifejtette, hogy

jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában.

A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen – tette hozzá Havasi Bertalan.

Mindezek alapján Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek.

Orbán Viktor legutóbb 2018 szeptemberében, a hazánkat elmarasztaló Sargentini-jelentés megszavazásakor utazott az EP plenárisára és ismertette a magyar álláspontot.

Az uniós parlament mindezek ellenére megszavazta a jogállamisági eljárás indítását Magyarországgal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában