Vizek és mesterségek – világnapi elismerések

A szakmai pályázat díjazottjai: Juhász Bernadett (első, a képen harmadik), Szabó Klaudia, Nyíri Emese és Makó Kinga (valamennyien az ÉVISZ diákjai)
A szakmai pályázat díjazottjai: Juhász Bernadett (első, a képen harmadik), Szabó Klaudia, Nyíri Emese és Makó Kinga (valamennyien az ÉVISZ diákjai)
Nyíregyháza – A Kvassay Jenő-terv lényege az integrált vízgazdálkodás.

A víz világnapja – melyet 23 éve tartunk meg minden év március 22-én – az idén a vízzel kapcsolatos mesterségekről szólt.

A Fetivízig és a Magyar Hidrológiai Társaság megyei szervezete szokásos ünnepi előadóülését ezúttal 23-án rendezték a megyeházán. Nem véletlen a „csúsztatás”, hiszen 22-én Budapesten a belügyminiszter méltatta és tüntette ki a vizes szakma kiválóságait, köztük a Fetivízig munkatársait, nevezetesen Pampuch Józsefné osztályvezetőt, Kálló Gábor sonkádi gátőrt és Ágoston Géza rétközberencsi vezető gépészt. Ezt Bodnár Gáspár, a Fetivízig igazgatója jelentette be az ünnepi előadóülésen.

Kocsis Sándor kabinetfőnök, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntése után Fehér László, a Vízügyi Levéltár nyugalmazott igazgatója beszélt a vizes mesterségekről, melyeknek története a „bibliai időkig” nyúlik vissza, hisz Mózes előbb elapasztotta a Vörös-tengert, majd vizet fakasztott a sziklából, miként pár évszázaddal később Szent László. A legnagyobb hangsúlyt az „öntöző ember” kapta, meg a kubikos csatorna- és gátépítő, és a vízimolnár. Talán nem véletlenül. Reich Gyulától (a Vízügyi Tudományos Tanács tagja) megtudtuk, hogy a tavaly életre hívott Kvassay Jenő-terv lényege az integrált vízgazdálkodás.

A részvevők élvezhették Kéry Péter folyóinkról és az élővilágról készített filmjét, s átadták a világnap alkalmából meghirdetett szakmai pályázat díját is.

KM-GYl
hirdetés