9,5 millió euróért

2019.12.04. 10:49

A becsült ár majdnem kétszereséért kelt el egy Gauguin-festmény

A Tahiti szigetén festett remekművet, a Te Bourao II-t (A hibiszkuszfa II) külföldi gyűjtő vásárolta meg.

Two employees carry a painting entitled "Te Bourao" by French painter Paul Gauguin on October 2, 2019 at the Artcurial auction house in Paris. - The painting will be auctionned in December, 2019, at the Artcurial auction house. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Stephane De Sakutin

A becsült ár majdnem kétszereséért, 9,5 millió euróért (3,2 milliárd forintért) kelt el Paul Gauguin (1848-1903) francia posztimpresszionista festő egy műve egy keddi párizsi árverésen.

Az Artcurial aukciósház közlése szerint

az 1897-ben Tahiti szigetén festett remekművet, a Te Bourao II-t (A hibiszkuszfa II) külföldi gyűjtő vásárolta meg, ám a kép Franciaországban marad.

Bruno Jaubert, az Artcurial impresszionista és modern művészeti osztályának társigazgatója elmondta, az olajfestmény az egyetlen, magángyűjteményben lévő mű abból a kilencből, melyet Tahitin alkotott és 1898-ban hazaküldött Párizsba.

A többi nyolcat a világ legnagyobb presztízsű kiállítótermei őrzik – tette hozzá.

Az Artcurial szerint több mint 20 éve nem adtak el a francia piacon Gauguin Tahitin festett képeiből.

A Te Bourao II árát 5-7 millió euróra becsülték.

Az alkotás egy kilenc darabból álló sorozat része, Gauguin Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová megyünk? című mesterműve előzményeként, a monumentális képet végrendeleteként tartják számon.

Röviddel utána öngyilkosságot kísérelt meg, de életét megmentették.

A sorozat többi darabját bostoni, washingtoni, birminghami, koppenhágai, párizsi és szentpétervári múzeumok őrzik.

A vászonra festett képen kék és zöld színek tobzódnak, csak a bal sarkában tűnik fel egy foltnyi vörös. Közepén egy fa szerteágazó ágakkal, a háttérben egy lovas, a képet átszeli egy vízfolyás, az előtérben egy kék tollú madár áll.

Gauguin életében nem adták el a festményt, Ambroise Vollard műkereskedő leszármazottainál maradt 1995-ig, amikor a jelenlegi eladó vásárolta meg.

Noha az Artcurial nem közölte a tulajdonos nevét, egyes források szerint Tahitiról származik.

A festményt a kétezres évek elején a párizsi Grand Palais-ben, majd az Orsay múzeumban állították ki, 2007 és 2017 között pedig a New York-i Metropolitanban volt hosszú távú kölcsönben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!