Vizet osztanak és felfüggesztik a kamionstoppot

Vizet osztanak és felfüggesztik a kamionstoppot
Vizet osztanak és felfüggesztik a kamionstoppot
Nyíregyháza – A legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben négy napon át.

Hétfőn, kedden és szerdán a legmagasabb hőmérsékletek elérhetik a 36, 37, 38 Celsius-fokot is.

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

A tartós hőség miatt az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Az ajánlják a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát árnyékban, illetve használják ki a párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget.

A leégés ellen is érdemes védekezni naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között célszerű árnyékban tartózkodni.

Figyelnek erre is

A járművezetőknek azt ajánlják, fokozott óvatossággal vezessenek, a nagy meleg dekoncentrációt okozhat.

A katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet.

Ásványvizet oszt a MÁV-START a főváros három főpályaudvarán és tizennégy vidéki – köztük a nyíregyházi – vasútállomáson szombattól a hőségriasztás ideje alatt 10 és 17 óra között. A társaság azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel kezdje meg vasúti utazását.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a járművek karbantartása során különös figyelmet fordítanak a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire.

Az érkező hőhullám miatt felfüggeszik a kamionstopot a hétvégére – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Nem kell várakozniuk

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból szombaton és vasárnap korlátozás nélkül közlekedhetnek a hazai utakon. A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak – írta közleményében a tárca.

KM
hirdetés