Vizet vásárol Miskolc, nem lesz korlátozás

A rendkívüli meleg ellenére sem várható vízkorlátozás Miskolcon. A borsodi megyeszékhely ivóvíz-szükségletének több mint felét biztosító miskolctapolcai kutat a vízszennyezés miatt le kellett zárni, ezért a város vizet vesz egy másik vízműtől – mondta a Független Hírügynökségnek Vojtilla László, a Miskolci Vízművek Kft. igazgatója.

A múlt hét végén három újabb megbetegedést jelentettek be a városban.

Miskolc vízszükséglete napi 45 ezer köbméter, ami a hőség miatt 10 százalékkal emelkedett. A miskolctapolcai, illetve a város többi, kisebb kútja bőven el tudná látni a települést. A június 8-án észlelt vízszennyeződés miatt azonban éppen a legnagyobb, a miskolctapolcai víznyerő helyet kellett kikapcsolni a rendszerből, a többi kút vízhozama viszont nem elegendő – közölte Vojtilla László. A zavartalan ellátás biztosítása érdekében az Észak-magyarországi Regionális Vízművektől vásárolnak vizet. Ez júniusban 50 millió forint töbletköltséget jelent a miskolci vízműnek.

Várhatóan három hét múlva tudják a miskolctapolcai kutat visszakapcsolni, az ottani víz minőségét addig folyamatosan ellenőrzik. Vízkorlátozástól azonban továbbra sem kell nem kell tartani – mondta az igazgató.

A hét végén három újabb megbetegedést jelentettek be Miskolcon. A betegek közvetlen érintkezés útján fertőződtek meg, vízfertőzés miatt senki nem fordult orvoshoz – tájékoztatott közleményben az ÁNTSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei intézete. A tisztiorvosi szolgálat megerősítette: Miskolcon az ivóvíz minősége továbbra is megfelelő, az egészségre ártalmatlan. Az előforduló hasmenéses megbetegedések nem csak a járványhoz kapcsolódhatnak, az ilyen tünetek száma nyáron magasabb, mint a többi évszakban – derül ki a közleményből.
hirdetés