Vízhatlan halhatározó a vizek szerelmeseinek

A kiadvány borítója
A kiadvány borítója - © Fotó: KM-reprodukció
Nyíregyháza, Budapest – A horgászok többsége igazi természetbarát. Ők azok, akik a halfogás mellett a természet szépségére és az élővilág csodás változatosságára is figyelnek.

Az igazi élményt ugyan számukra is az jelenti, ha egy-egy szép márnát, csukát, pontyot vagy süllőt sikerül szákba terelniük, de az is felkelti érdeklődésüket, ha valamilyen korábban nem látott apró hal akad a horgukra vagy kerül csalihalfogó hálójukba. Nekik nyújthat segítséget az a tenyérbe illő halhatározó könyvecske, amely az FM Horgászati és Halgazdálkodási Főosztálya támogatásával készült.

A Harka Ákos szerkesztette Halhatározó horgászoknak, halbarátoknak című kötet társszerzője Wilhelm Sándor, fényképeinek egy jelentős része pedig Sallai Zoltán munkája. Vízhatlan borítója és mellényzsebhez szabott mérete elárulja, hogy alkotói kifejezetten terepre szánták. Ebből adódik, hogy viszonylag kevés benne a betű, annál több a kép. A halak jellegzetességeit bemutató leghosszabb szövegrész ábrákkal együtt sem több hat oldalnál, ám ezt nem ajánlatos kihagyni, mert aki nem jól állapítja meg a szájállást, másként számolja a pikkelysorokat, vagy az úszósugarakat, az könnyen tévútra jut.
Az általános tudnivalókat a halak külalak szerinti csoportosítása követi. Négy oldalon összesen 35 vonalas ábra sorakozik, melyekhez egy-egy szín is társul, a vöröstől az ibolyáig. Kikeresve közülük azt a rajzot, amelyre halunk a leginkább hajaz, azonnal továbblapozhatunk az azonos színű fejléccel jelzett oldalakhoz, amelyeken a hasonló kinézetű fajok rövid leírása és fotói találhatók.

Ha bizonytalanok lennénk az eredményben, akkor a határozókulcs segítségével folytathatjuk a keresést. Ebben pontról pontra haladva kell eldönteni, hogy a felkínált állítások közül melyik illik a halra, és a sor végén megadott pontra kell továbblépni mindaddig, míg rá nem találunk a halfaj nevére.

Kereskedelmi forgalomba nem kerül a halhatározó, de 2018 februárjában Budapesten, a FeHoVán hozzá lehet majd jutni.

KM-MML

Címkék: , ,hirdetés