Még jól jöhet

2019.07.05. 18:40

A megokosodott virágcserép locsolja a növényét

Egy magyar gimnazistának köszönhetően ez a cserép megszerzi a szükséges vizet és öntözi önmagát.

Feledékeny vagy örökös időhiányban szenvedő embereknek jól jöhet Kovács Róbert Jenő, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium végzős diákjának találmánya.

A fiatalember ugyanis megalkotta a KO-pot névre keresztelt okoscserepet. A névben a KO Kolozsvárra utal, míg az angol pot szó cserepet jelent.

Kétféle változatban fejlesztette

A találmány képes a levegő páratartalmát hasznosítani, így még vizet sem szükséges tölteni a cserépbe. A különleges cserepet díjazták már az innovációs és tehetségkutató versenyen és az ötlet a szabadalmi hivatal előtt van – írja a Ripost.

Kép forrása: Ripost

Nagyon szeretem a növényeket, de ahogy sokan mások, én is mindig elfelejtem őket meglocsolni – mondta el Kovács Róbert Jenő. A gyerekkora óta barkácsoló, műszaki beállítottságú fiú számára egyértelmű volt, hogy a technika segítségével kell valahogy megoldani ezt a problémát.

Mivel az elmúlt években mindig részt vett különféle innovációs versenyeken, kitalálta, hogy idén ezzel indul. Az elkészült okos cserép kétféle változatban készült el: az egyszerűbb beállított paraméterek alapján dolgozik egy újra tölthető víztartályból, míg a komplexet hálózatra is lehet kötni és mobil applikációval irányítani.

A felhasználó megadhatja az alkalmazáson keresztül a locsolóvíz hőmérsékletét, a páratartalmat, és a talajnedvességet, és a rendszer ezeket automatikusan beállítja – magyarázza fiatal, aki ősszel kezdi a tanulmányait a kolozsvári Műszaki Egyetem elektromérnöki karán.

Hogyan működik?

Bár korábban már találtak fel az okos cseréphez hasonló alkalmazást, de azok közül egyik sem tudta automatikusan újra tölteni a víztartályt. Mindezt ráadásul úgy, hogy nem kell vízvezetékhez sem csatlakoztatni a rendszert.

Az elektromos hálózatról működő ventilátor a meleg levegőt a hideg oldalra tereli, amelynek hatására kialakul egy hőhíd, így a levegőből kondenzvíz csapódik ki. Ezt a vizet az okos cserép ásványi anyagokkal dúsítja, amit előre, rudacskákban helyeznek a rendszerbe.

Díjakat nyert, szabadalmaztat

Az applikációnak van még egy előnye: minden adatot vissza lehet követni, és grafikonban lehet figyelni a változásokat, mert a szerver fél évig tárolja azokat.

Ezzel a találmánnyal Róbert már két versenyre is benevezett. A Budapesti Ifjúsági és Innovációs Tehetségkutató versenyben dicséretben részesült májusban, míg a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján második helyezést ért el az okos cseréppel és tovább jutott a nemzetközi fordulóra, ahol nagydíjat kapott.

Az okoscserép szabadalmaztatási folyamata megkezdődött Magyarországon. Az alkotó 100-200 euróra becsüli találmánya leendő piaci árát.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!