Voksok egy újabb esélyre

Illusztráció
Illusztráció
Mi köti vajon össze megyénk következő településeit: Ramocsaházát, Demecsert és Jánkmajtist? Az, hogy a nyáron mind a három helységben választanak a szavazópolgárok polgármestert és képviselő-testületet. Persze, nincsenek ezzel egyedül, hiszen a korábbi hónapokban voksoltak szintén a település első számú vezetőjére és önkormányzati képviselőire időközi választáson többek között Újkenéz, Szabolcsbáka és Kocsord lakói is. M. Magyar László jegyzete.


Mintha az utóbbi egy évben megszaporodtak volna ezek az időközi választások az elmúlt évtizedekhez képest. Sokaknak úgy tűnhet, hogy túl könnyen mondják ki az önkormányzatok a feloszlatásukat, ha nézeteltérések vannak a képviselők között, illetve a képviselők és a polgármester között. Egy újonnan megválasztandó testület hatékonyságára hivatkozva élnek az önkormányzati törvény paragrafusaival, s minősített többséggel feloszlatják önmagukat.

Lényegében véve a feloszlatás bizonyítvány arról is, hogy rosszul döntöttek a választáskor a szavazópolgárok, pedig ők a reményeik szerint a legjobb emberekre voksoltak, akik a lakóhelyük érdekében akár kompromisszumokra is képesek. Tévedtek, így kapnak egy újabb esélyt, hogy valóban a legmegfelelőbb, a legalkalmasabb emberekre adják a szavazatukat, akik ráadásul tudnak és akarnak is együtt dolgozni…

M. Magyar László
hirdetés