Vörös riasztás: támadnak a spórák!

Vörös riasztás: támadnak a spórák!
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – Már felütötte fejét az október közepéig tüneteket okozó parlagfű és üröm is.

– Az elmúlt hét végi esőzések következtében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csökkent ugyan az összes pollenterhelés, de a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja csütörtökre már elérte a közepes, míg a csalánféléké a magas szintet. Az útifű, a lórom, a libatop-, valamint a kenderféléké ezzel szemben továbbra is jellemzően alacsony tartományban van. A kültéri allergén gombák spóraszáma folyamatosan emelkedik, elérte a magas, illetve a nagyon magas szintet – tudtuk meg dr. Salzmann Marianna megyei tisztifőorvostól.

Ahhoz, hogy hatékonyan enyhíthessük a tüneteket, szükség van pontos diagnózisra, ami a részletes kórelőzményen és az allergológiai szakvizsgálaton alapszik. Az allergén ismeretében legkésőbb a szezon előtt 2–4 héttel érdemes elkezdeni a megelőző kezelést, közben figyelni a pollenjelentéseket, és a legnagyobb terhelés idején a minimálisra csökkenteni a szabadban töltött órák számát.

Keresztallergia

Bizonyos pollen-allergének és egyes ételféleségek meglepő keresztreakciókat adhatnak. A parlagfű-allergia esetén tünetek alakulhatnak ki dinnye és banán, a nyírfapollen-túlérzékenyek körében az alma, a cseresznye, a mogyoró és az őszibarack fogyasztásakor. Ha érintett, akkor kerülje ezeket az ételeket!

KM-CsA

Címkék: , ,hirdetés