Évszázadok óta itt élnek

Debrecen – Amíg nem volt megkötve a szavazati lehetőség, 12 ezren is szavaztak az Örmény Kisebbségi Önkormányzatra – emlékezett Peltekian Aram Ábrahámné, az örmény testület elnöke, aki a megalakulás, azaz 1995 óta vezetője annak.

Szerinte egyébként néhány száz örmény származású él Debrecenben, holott mindössze 33-an jelentkeztek be a jegyzékbe. Az örmények egyébként régóta közöttünk vannak: az elnök asszony az első diaszpóra megjelenését a XII. századra teszi, majd az első világháború alatt zajlott népirtást miatt is sokan érkeztek hazánkba.

Napló: Beszél örményül?

Peltekian Aram Ábrahámné: Örmény származású vagyok, örmény férfihoz mentem feleségül, így megtanultam a nyelvet. Két gyerekem közül pedig az egyik beszéli.

Napló: Mit tudnak tenni az itt élő örményekért?

P.A.A.: Eddig is a kultúra területén tevékenykedtünk, de szerveztünk már nyelvoktatást is, ez utóbbit ismét szeretnénk indítani. Irodalmi, történelmi előadásokat szervezünk, kiállításokat rendezünk. Minden évben megemlékezünk az Oszmán Birodalomban történt népirtásról.

Napló: Mindezt civil keretek között is meg lehet tenni.

P.A.A.: Európában mindenütt kulturális szövetségek látják el ezeket a feladatokat, egyedül nálunk működnek választott testületek. Összefogó szerepet vállalunk az itt élő örmények körében. Nem csak kulturális rendezvényeink vannak: évente egyszer örményül és magyarul karácsonyi szent liturgiát rendezünk. Budapesten van örmény templom, onnan hívunk atyát az alkalomra. A kisebbségeknek az állam kulturális autonómiát biztosít. A Magyarországon élő 13 kisebbség színesíti az országot, csakúgy, mint a mi jelenlétünk Debrecen életét. Sokan járnak a programjainkra, nem csak örmények.

Napló: A családi, rokoni szálakon túl vannak-e formális kapcsolataik akár hazai, akár más európai örmény közöségekkel, vagy az anyaországgal?

P.A.A.: 1998-ban megalakult az Európai Örmény Szövetség, így az Európában élőkkel folyamatos a kapcsolattartás. Az örmény külügyminisztérium államtitkára többször is járt nálunk, legutóbb épp egy évvel ezelőtt. Újdonság a bolgár Sumen városban élő örményekkel történt megismerkedés. Kicsi a költségvetésünk, nem tudunk művészeket, fellépő csoportokat vendégül látni. Szeretnénk az anyaország egyik városával testvérvárosi kapcsolatot kezdeményezni.
hirdetés