Víz alatti birodalom

Víz alatti birodalom
Hogy mi rejtőzhet a víz alatt, az sokáig titokban volt, ám egy-két vállalkozó szellemű ember lemerészkedik oda is, ahol még biztos nem járt madár. 

Magyarország nem a természetes nagyvizek hazája, ennek ellenére közel negyvenezer búvárt számlálhatunk. Miskolcon Zombor Gyulát, búvároktatót és fotóst faggattuk vajon mit is rejteget a mélység. Merült már jégpáncél alatt, éjszaka, bejárta a nyéki bányatavaktól kezdve a Vörös tengert, az Adriát és trópusi tengereket is. Most épp oktat. Fotósokat és búvárokat is, külön-külön, vagy egyszerre.

Bevallom, a fotózás miatt kezdtem merülni, olyan helyen akartam fényképezni, ami nem hétköznapi, látványos és szokatlan dolgot akartam belevinni a képekbe, valami újat akartam kipróbálni. Jó képeket csinálni a felszínen sem egyszerű, rengeteg kritériumnak kell megfelelnie egy jó képnek, hogy a szemlélődőt megfogja, lent, a víz alatt mindez hatványozódik. A mélység azonban külön világ. Mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet. Akinek az adrenalin kell, mehet barlangokba, vagy roncsokhoz, aki a békességet keresi lent, nos ő sem csalódik.

Tűz a víz alá

Érdeklődésemre Gyula elárulja, hogy mint technikai sport, a búvárkodás is veszéllyel jár, és meglehetősen jó kondit is igényel.

Közel harminc kiló, amit az ember a hátán cipel egy merülésnél, attól függően persze ki milyen mélységbe akar lejutni. A magyar rekord 230 méter, ami nem a Miskolc környéki bányatavakban valósult meg természetesen, hisz a mályi mindössze négy, a nyéki tó pedig húsz-huszonöt méter. Ugyanakkor ezek a tavak is rejtegetnek élővilágot, harcsák, csukák vagy naphalak is élnek itt. A nagyobb tengerek pedig olyan hal és növényfajtáktól hemzsegnek amiket nagyon nehéz lenne itthon elképzelni.

Akár egy nátha is gátolhatja

A merülés veszélyei nem csekélyek, de ha valaki végigjárja a nemzetközileg egységes vizsgákat, sok baj elkerülhető. Könnyen szétszakíthatja egy testben rekedt levegőbuborék az ember gerincét vagy belső szerveit, de akár egy megfázás is gátat vethet a merülésnek, ez ugyanis könnyen a dobhártyájába, vagy a tüdejébe kerülhetne a búvárnak.

Egy nemzetközi engedély nagyjából ötvenezer forint körül mozog -fővárosunkban persze ez is drágább-, ezzel a licensszel azonban a földgolyó bármely vizében merülhet a tulajdonos, akár nyaralásról, akár célzott utazásról legyen szó.
Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a búvárkodás, infóért, vagy a tanfolyamra való jelentkezéshez, írjon a gyzombor@freemail.hu címre.
hirdetés