Vízfertőzés után járványveszély lehetséges

A Miskolc egyes részeit érintő ivóvízfertőzéssel kapcsolatos vasárnapi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy azok, akik a víztől fertőződtek meg, olyan bakteriális fertőzést is szerezhettek, ami cseppfertőzéssel emberről emberre is terjed.

Ez egy családi megbetegedés kapcsán is megerősítést nyert, amikor kizárható volt az, hogy mindenki ivott a vízből, mégis mindenki megbetegedett.

A megyei tisztifőorvos korábban a Calici vírusról beszélt, amit néhány beteg székletmintájából kimutattak, most azonban már a Campylo baktus azonosításáról is beszélt, mint lehetséges fertőzésről.

Elmondta, hogy a teljes biológiai spektrum elemzése hosszabb ideig is eltarthat, és van olyan laborberendezés, ami Pécsett áll rendelkezésre az országban, ott tudják majd még pontosabban meghatározni a reprezentatív minták megküldéséből, hogy a többiekben is jelen van-e a Calici vírus. A megyei ÁNTSZ első embere szerint lehetnek olyan fertőző anyagok is a vízben, amelyek olyan betegséglefutást okoznak, aminek a lappangási ideje akár hosszabb idejű is lehet. Ezért nem kizárható, hogy a későbbiekben is jelentkeznek még betegek kezelésre, sőt, olyanok is, akik nem ittak a fertőzéssel szennyezett ivóvízből Miskolc érintett körzetében, de cseppfertőzéssel átvitték egymásra a kórokozót, ezért bár megerősítette, hogy az ivóvíz 10 perces forralás után már fogyasztható, a következő intézkedésig azt ajánlják mindenkinek, hogy fokozott higiéniás eszközöket (háztartási vegyszereket) alkalmazzanak wc használata után, tisztálkodás után vagy főzés előtt, hiszen, aki magában hordozza a vírust (még ha átmenti lefolyású betegségként is), másra is átveheti cseppfertőzés útján a baktériumot.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere megerősítette, hogy továbbra is biztosítja az érintett lakórészeken lakók számára a tisztított, zacskózott ivóvizet, amihez a területen lévő iskolákban juthatnak hozzá. Kérte azonban a jelenlévőket, hogy a vízfertőzés kapcsán kerüljék el az ún. Csernobil-jelenséget, ami arra utalna, hogy bármit is el akartak volna kendőzni a hatóságok. Minden lehetséges rendelkezésre álló információt megosztanak a közvéleménnyel, hogy az minél szélesebb körben tudomására jusson az embereknek.

Részletek később…

– Puskár Tibor –
hirdetés