Vízjárvány: folyamatban van

Bár nem zárható ki további megbetegedés, éjféltől befejeződött zacskós, illetve lajtos lakossági ivóvízellátásMivíz-közlemény [.pdf – 31KB]

A vízvezetékrendszer hatékonyságát azzal segíthetik a miskolciak, ha minden, még a ritkán használt csapokból, végvezetékekből is folyatnák, legalább 10 percen át a vizet – hangzott el azon a mai, a miskolci vízjárvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatón, amelyen az országos tiszti főorvos és két vezető munkatársa is jelen volt.

Az ÁNTSZ ajánlásával

Mint Bujdosó László elmondta: megállapították, hogy az akut lépések megfelelőek voltak, a fertőtlenítés érdekében a klórmennyiséget megnövelték. ,,Most már ,,folyjon a víz!” Ugyanis a pangó vizekben még lehet mind bakteriális, mind virális szennyezettség, így nem zárható ki, hogy még lesznek újabb megbetegedések és feltűnnek újabb kórokozók is. Ennek ellenére éjféltől már befejeződött a lakosság zacskós és lajtos ivóvíz-ellátása, hiszen a vezetékes vizet 10 perces forralás (és visszahűtés) után már nyugodtan lehet fogyasztani – az ÁNTSZ ajánlásával.

Fejlesztést terveznek

A múlt hét második felétől már újabb fertőzés nem történt, jelentették ki, a hét első felében elfogyasztott víz okolható a később jelentkező megbetegedésekért is.

A további biztonság érdekében további lépéseket is terveznek, többek között a vízhálózat és a vízellátásra vonatkozó minőségbiztosítás, ezen belül a monitoringrendszer korszerűsítését.

Újságírók firtatták a felelősség kérdését is, mire válaszul Káli Sándor polgármester kifejtette: a felelősség kérdése összetett probléma. Egy biztos: a Szentkereszt hegy (volt Dimitrov hegy) azon víkendtelkeinek azon tulajdonosai, akik átütötték a derítők alját, egészen biztosan felelősek. Hiszen a fertőzés egyértelműen székleteredetű volt.

A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, aki fegyelmezetten vették tudomásul a helyzetet, s pláne segítettek is például a zacskós víz osztásában. Ugyanakkor hangsúlyozta: voltak, akik a biztonságos víz övezetéből átjártak zacskós vízért, ami nehezítette az ellátást.

Minden nap

Az ivóvizet továbbra is naponta vizsgálják. A vasárnap vett vízminta vizsgálati eredménye ugyan negatív lett, de ahhoz, hogy kijelenthessék: megszűnt a fertőzésveszély, legalább 3-4 napon át ismételten negatív eredménynek kell születnie.

Hajdu Mariann (édesanya): Az Avas tetején lakunk, napokig azt sem tudtuk, ,,érintettek” vagyunk vagy sem. Az egyik kislányom kisiskolás. Az iskolában múlt pénteken hozták az első intézkedést: sülthúst kaptak ebédre, kenyérrel. Hétfőn reggel pedig arról értesítettek: tanítás nélküli munkanapot rendelt el az igazgató, s a felsősöknél a pedagógusokra bízták, hogy ki mit csinál a gyerekekkel, egy volt a lényeg, hogy ne maradjanak az iskolában. Az alsósokat moziba vitték. Miért jobb, ha a játszótérre vagy a moziba viszik a gyerekeket? S ha ott lesznek rosszul? Nem értem, miért nem rendeltek el rendkívüli tanítási napot.

Dr. Bodnár Judit (megyei tiszti főorvos): Hosszasan töprengtünk, mi volna az iskolások számára jobb: a rendkívüli tanítási szünet is szóba jött. Mint anya is sokat gondolkodtam rajta, s arra jutottam, jutottunk: jobb, ha a gyerek pedagógusi felügyelet alatt áll, mintha a szülő nem tudja megoldani, hogy valaki vigyázzon rá, s magára marad otthon a gyerek, aki nem feltétlenül tartja be a higiénés előírásokat. Egyébként is szerencsére már csak napok vannak hátra a tanítási évből, ilyenkor a legtöbb helyen különben is kirándulnak, vagy más iskolán kívüli programot szerveznek. 
hirdetés