Vízjárvány: Kérdések és válaszok

Leggyakoribb kérdések és válaszok. Vojtilla László, (Mivíz Kft.), Dr. Bodnár Judit (ÁNTSZ), Dr. Bujdosó László (OTH) válaszoltak a kérdésekre.

– Kompenzálják-e a vízdíjban a kiesést arra az időszakra, amikoris nem volt iható az ivóvíz?

A vízjárvány ismérvei

– A megbetegedések elterjedése egybeesik a vízellátás területével, az esetek hirtelen, egyszerre kezdődnek, hasonló tünetekkel nagyszámú ember betegszik meg
– Az ivóvíz szennyezettsége bizonyítható
– A megbetegedéseket többféle kórokozó, vírus és baktériumok is okozhatják.


– Nem értelmezhető a kérdés: ha nem volt jó a víz, akkor nem fogyaszthatta. Egyébként pedig iváson kívül sok minden egyébre lehet használni, mosásra, vécéöblítésre, s egyébre is, forralás után. A rövid válasz: nem. (Vojtilla László, Mivíz Kft.)


- Kárpótolják-e valamilyen formában azokat, akiket kár ért (pl. munkakiesés) a fertőzött ivóvíz miatt?


– Nem. Ez a helyzet álláspontunk szerint vis major, azaz elháríthatatlan külső körülményből fakad. (Vojtilla László, Mivíz Kft.)


– Miért nem terjesztették ki már az első mintákból vett vizsgálatokat többféle szóba jöhető kórokozóra, miért fokozatosan derül ki, mi játszik szerepet a vízjárványban?


– Több kórokozóra kezdtük meg a vizsgálatokat, de a laboratóriumi vizsgálatok, a kórokozó kimutathatóságának ideje eltérő, miképp a lappangási idejük is. Így lehetséges, hogy a hét első felében elfogyasztott víz egyeseknél korábban, másoknál napokkal később jelentkezett. (Dr. Bodnár Judit, ÁNTSZ)


– Mit jelent az, hogy a légúti fertőzéssel is terjed?


– Nem arra kell gondolni, hogy úgy terjed, mint az influenza: tüsszentéssel, köhögéssel. Hasmenéssel, hányással küszködő betegek közvetlen környezetében fordulhat elő, közvetlen kapcsolat révén. (Dr. Bujdosó László, OTH)


Leggyakoribb kérdések és válaszok


– A házi víztisztító berendezés megoldást jelent-e?


– Nem, mivel nem állandó a szűrőképessége. Egyértelműen álbiztonságot jelent. (Dr. Bujdosó László, OTH)


– A mosás elűzi-e a kórokozókat a ruhából?


– 100 Celsius-fok fölött biztosan. Igaz, nem mindent lehet ilyen hőfokon mosni, de a mosószereknek is van fertőtlenítő hatásuk. Csak jobb a mosott ruha, mintha szennyesben járnánk. (Dr. Bodnár Judit, ÁNTSZ)


– Ha pesszimisták vagyunk, akkor milyen kórokozóra derülhet még fény?


– Ne legyünk pesszimisták, s nem rémítsük el a lakosságot! A legrosszabb a Hepatitis A volna. (Dr. Bujdosó László, OTH)
ÁNTSZ-tanács

Megbetegedettek környezetében intenzíven fertőtlenítsünk, erre szolgáló fertőtlenítőszerekkel! Gyakorta mossunk kezet! Vezetékes vizet csak 10 perc forralás után használjunk: ivásra, zöldség és gyümölcs mosásához, tisztításhoz, mosogatáshoz, fogmosáshoz.
hirdetés