Washington is szankciókat vezet be Minszk ellen

Az Egyesült Államok is elítélte pénteken a fehéroroszországi tiltakozók letartóztatását, és szankciókat helyezett kilátásba a minszki hivatalok ellen.

Washington ugyankkor azt követeli, haladéktalanul engedjék szabadon az elfogott tüntetőket.

A Fehér Ház szóvivője közölte: csakúgy, mint az Európai Unió, az Egyesült Államok is utazási megszorításokkal és pénzügyi szankciókkal sújtja Fehéroroszországot. Scott McClellan hozzátette: Washington arra szólítja fel a nemzetközi közösség tagjait, követeljék Minszktől, hogy tartsa tiszteletben az állampolgárok szabad véleménynyilvánítását, és ítéljenek el minden túlkapást.

Az Egyesült Államok azt követeli Fehéroroszországtól, hogy engedje szabadon azokat a foglyokat, akiket politikai véleménynyilvánításuk miatt vettek őrizetbe az elmúlt hetekben. Washington már hétfőn szankciókkal fenyegette meg Minszket, új választások kíirását követelve.

Minszk főterén rohamrendőrök oszlatták szét a tüntetőket péntek hajnalban. A demonstrálók a vasárnapi elnökválasztás eredménye ellen tiltakoztak már negyedik napja. Emberjogi aktivisták szerint 200-300 embert vettek őrizetbe. A letartóztatottak között volt az ellenzéki vezető, Alekszandr Milinkevics mostohafia is.

A vasárnapi elnökválasztások eredménye szerint Alekszandr Lukasenko a szavazatok 83 százalékával nyert, az ellenzéki Milinkevics 6,1 százalékot kapott.
hirdetés