Washington Teheránt tartja a legveszélyesebbnek

Az Egyesült Államok kormánya nem tartja hibának az Irak elleni háborút, jelenleg pedig Észak-Koreát és legfőképpen Iránt tekinti a saját nemzetbiztonságára nézve legveszélyesebbnek.

A Fehér Ház csütörtökön nyilvánosságra hozandó értékelés-tervezete szerint e két ország ellen “egy megelőző csapást” sem hajlandó kizárni a washingtoni vezetés, amennyiben komolyan fenyegetnék Amerika biztonságát.

A Nemzetbiztonsági Stratégia elnevezésű dokumentum-tervezet Iránt nevezi a jelenleg leginkább fenyegető országnak, Észak-Koreát pedig régóta barátságtalan és rosszhírű államnak.

Oroszországot az Egyesült Államok arra figyelmezteti, hogy a Nyugattal való kapcsolata a reformok folytatásától függ, Kínának pedig azt tanácsolja, hogy folytassa a gazdasági nyitást és egészítse azt ki a politikai szabadságjogok kiterjesztésével.

Afrikával kapcsolatban Szudánt emeli ki a dokumentum, ahol “népirtásnak” minősíti a darfuri konfliktust. Latin-Amerikából csak Venezueláról esik szó, amelynek elnökét, Hugo Chavezt “olajpénzben dúskáló demagógnak” nevezi, aki “destabilizálni akarja az egész régiót”.

A tervezet “zsarnoki rendszernek” minősíti Észak-Korea, Irán, Szíria, Kuba, Fehéroroszország, Mianmar (Burma) és Zimbabwe vezetését.

Végül Washington támogatásáról biztosítja egy Izraellel békében élő palesztin állam megteremtését. Ehhez pedig – az USA szerint – a januárban győztes Hamásznak le kell mondania az erőszakról, el kell ismernie Izraelt és le kell szerelnie fegyveres csoportjait.
hirdetés