Keszthely

2013.01.30. 09:34

Fának virágai

Bujtor Tibor gyenesdiási fafaragó népi iparművész „bele- lát” a fába. Aztán elkezdi faragni, hogy megmutassa másoknak is, ami addig csak az ő szeme előtt volt. Kezében az anyag reinkarnálódik.

Kezében az anyag reinkarnálódik.Ami élőben lombosan, virágba borulva vagy gyümölcseivel gyönyörködtetett, az puszta anyagából éled újjá, „kivirágozva” veszi fel a fantázia számtalan szülöttének alakját. Bujtor Tibor alkotói munkájáról így vall:

- Meggyőződésem, hogy minden fában benne van az alkotás, csak a felesleget kell lefaragni róla - mondja.

Nemes egyszerűséggel megfogalmazott ars poeticája elé a gyenesdiási községházán rendezett kamaratárlat tart tükröt. A kiállítást a magyar kultúra napja jegyében rendezett ünnepség keretében nyitotta meg Gál Lajos polgármester. Köszöntötte az alkotót abból az alkalomból is, hogy legújabb elismerésként a 2012. évi Országos XIX. Betlehemi Jászol Pályázat díjazottja lett.

A természet egyik legszebb anyagának formálhatóságával Kallosdon töltött gyermekévei során ismerkedett.

- Kezdetben szobrokat faragtam, majd használati eszközöket: ivócsanakokat, fatálakat, kéregedényeket, tükörkereteket, botokat, juhászkampókat. De készítek szaru, csont tárgyakat is - említette az alkotói útról, amin csupán szabadidejében, hobbiból jár, hiszen tanult hivatása szerint gépészmérnök. Alkotói tehetségének kibontakozását segítette a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ keretében működő szakkör, s több hazai és nemzetközi művésztelepen való részvétel.

Munkáit számos hazai pályázaton ismerték el dobogós helyezésekkel, különdíjakkal, alkotásait kiállították külföldi nagyvárosban is Herszontól Bécsen át egészen Párizsig. De egyik legnagyobb büszkesége, hogy gyermekkori faluja, Kallosd 1991-ben épített templomának szembemiséző oltárát ő készítette, adományként. A népi iparművész cím elnyerése óta rendszeresen szerepel megyei és országos népművészeti kiállításokon. A szívéhez legközelebb álló tárlatot azonban a szűkebb honiak közt tartja számon a Gyenesdiáson 2006-ban rendezett „Művészet a Bujtor család tükrében” című bemutatóval. Azon gyermekeivel szerepelhetett: lánya, Katalin a tojáskarcolásban, fia, Péter a fotózásban találta meg az alkotással kapott, s vele másoknak nyújtott örömöt.

Horányi Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!