X. jubileumi borverseny Alacskán

X. jubileumi borverseny Alacskán
Alacska – Harminckilenc borász és bor mérettette meg magát a X. jubileumi borversenyen, amelyet az észak-borsodi község önkormányzata rendezett meg szombaton fehér, vörös és gyümölcsbor kategóriában.

Az alacskai református templomban 13 órától Kemény István lelkipásztor kért áldást a borra az Európai Lovagrend közreműködésével. Felidézte az 1999-es első borversenyt, amelyet Slezsák Imre edelényi kertbarát és néhai dr. Simon László akkori alacskai polgármester kezdeményezésére jött létre. Áldás egy település közösségének a szőlő, mely nemcsak hobbi és haszon, hanem lehetőség arra, hogy az emberek építsék magukat és időről idére megmérettessenek, önvizsgálatot tartsanak kívül-belül. Alkalmas az emberi kapcsolatok erősítésére, megpecsételésére.

A templom csendjében a bor felett Kemény István lelkipásztor áldást kért a Gondviselőtől az emberekre, akik a szőlőhegyen dolgoznak, metszenek avagy kapálnak és egy pohár bor mellett kicserélik tapasztalataikat. A mértékkel és alázattal való borhoz fordulás nemesít, épít és serkent– fogalmazott a lelkipásztor, aki ezután  arról beszélt, hogy a 900 lelkes községben 469-en fizetnek egyházfenntartói járulékot. Új parókia épült és 25 esztendő után újra helyben lakó lelkipásztora van Alacskának. A templom északi oldalán Árpádkori falmaradványok találhatók, a keleti és nyugati részén a régi diadalívek, freskótöredékek. Az 526 fős gyülekezet méltán lehet büszke a teljesen felújított kazettás mennyezetre.

Pammer István, az Európai Lovagrend magyarországi konzulja történelmi napnak nevezte május 8-át lovagrendjük életében, hiszen rövid időn belül másodszor látogattunk el e térségbe, ahol új barátságot építünk és közös jövőt– hangsúlyozta. Hatéves fenállásunk alatt sok helyen megfordultunk, az alacskaiak igazán megérdemlik, hogy hosszú, szoros és eredményes együttműködésre lépjünk velük. Jelmondatunk szerint, ha az irigységet legyőzi a segítségnyújtás, akkor következhet be csak  a siker. Lovagrendünk 740 tagja azon fáradozik, hogy méltó helyen legyen a magyar bor az asztalunkon.

Ezt követően az alacskai Mezei Martina és Zoltai Evelin adták elő a Bor Himnuszát.

A 175 éves Miklósvári -kastélyban Ujlaki Béla, Alacska polgármestere házigazdaként köszöntötte az Európai Lovagrend magyarországi konzulját, Pammer Istvánt, Árvai Jánost, 2003 Év Borászát, Sike Tamást, az egri legátus borbíróját és Bihari Richárdot, a település korábbi lelkipásztorát. Elmondta, hogy nagy múltja van a szőlőtermesztésnek és a borászatnak Alacskán, hiszen Miklós Gyula 1879-ben borászati kormánybiztos volt, ő a konyakgyártás megteremtője. Miklósvári Miklós Ödön 1893-ban földművelődésügyi államtitkárként tevékenykedett.

A kastély kéthektáros kertjében gyöngykavicsos utak voltak, közkedvelt főúri pihenőnek számított. Ma is áll  az amerikai fekete diófa, amiből mindössze 16 van az országban. A jelenről szólva Ujlaki Béla polgármester beszélt a zsáktelepülés előnyeiről és hátrányairól is. Pozitívum, hogy a kamionok nem dübörögnek itt, de a kereskedők  panaszkodnak a kevés látogatottság miatt. Az eredményeket sem hallgatta el a település első embere: pályázati pénzből sikerült felújítani a Miklósvári-kastélyt, megmaradt az önálló jegyzőség. Nem zárták be az iskolát, sőt megújult a tanterem, a tornaszoba, az óvoda pincéje: 24 tanuló jár az itteni 1-4. osztályba, 2007-től tagiskolaként csatlakoztak Berentéhez.

A 22 óvodás jó körülmények között játszhat. Az augusztus 19-20. közötti falunapon 400-an vesznek részt az erdőben a  Csillagtúra éjszakai tájékozódási versenyen. Kevés ugyan a ló, de a szüreti felvonuláson mégsem hiányzik az almásderes a kocsik elől. Az októberi időseknapi összejövetelen 80-an is részt vesznek. A komfortosság érzete szempontjából fontos, hogy leaszfaltozták a Kossuth utat, 175 millió forintért bekötőút létesült Sajószentpéterig. Köztér és díszpark épül 7 millióért, s elkezdődött a polgármesteri hivatal akadálymentesítése is. Mindebből is látszik, hogy az alacskaiak a szívükön viselik a községben élők sorsát.

A vendégeket a Turmix Tánccsoport szórakoztatta, majd tálalták a helyben készített finom ételeket. Vasárnap délután három órakor a kultúrotthonban Árvai János zsűrielnök eredményt hirdet, utána kulturális műsor, szakmai beszélgetés és borkóstolás teszi teljessé a jubileumi borversenyi programot.

– B.Gy. –

Címkék: , , ,hirdetés