Helyi közélet

2017.09.26. 13:36

Hollandiában tananyag, igény itt is van rá

Nyíregyháza - Közlekedésbiztonsági road show Nyíregyházán a Magyar Autóklub jóvoltából.

Nyíregyháza - Közlekedésbiztonsági road show Nyíregyházán a Magyar Autóklub jóvoltából.

A szórófejek vizet spricceltek az őszi langymelegben az aszfaltra terített linóleumra, a fiatalember pedig gázt adott. A kocsi a nedves felületre érve megcsúszott, de a sofőr erős kézzel fogta a kormányt, és nem engedte elszabadulni a lőerőket. A közlekedésbiztonsági bemutatót árgus szemekkel fürkészték a Bánki-iskola diákjai, akik az országjáró road show részesei lehettek kedden a nyíregyházi Tesco parkolójában. A „Biztonságosan közlekedni egy életúton” elnevezésű kampányt a Magyar Autóklub keltette életre.

– Lassan apuka lesz belőletek, és tovább adjátok majd az ismereteket. Az autóklub a szponzorok támogatásával együtt 100 millió forintot fordít a közlekedésbiztonsági célokra, ami nem kevés. A távlati cél az, hogy csökkenjen a balesetek száma, ezért sok olyan apró lépésre van szükség, mint amilyen a mai is – fogalmazott Szaszala László, a Magyar Autóklub regionális elnöke.

Speciális oktatási egységgel járják az országot. Szimulálják a borulást, részeg szemüveggel modellezik a különös élethelyzetet, kerékpáros ügyességi pályát tesztelhetnek, ismertetik a gyalogos és a kerékpáros közlekedési szabályokat.

- Olyan fejletté vált a kerékpárút-hálózat Nyíregyházán, hogy közben meg kell tanulniuk a közlekedőknek: mit tehetnek és mit nem? Ha ezt oktatják, az mindenképpen hasznos, ebben pedig fontos szerepe van a balesetmegelőzési bizottságnak. Hollandiában a tananyag részét képezi ez, igény itt is volna rá – jegyezte meg Szilvási István önkormányzati képviselő.

Dr. Hudák Zsolt rendőr ezredes ehhez hozzáfűzte:

– Nem kósza gondolat a középiskolások oktatása, ez ettől sokkal több. Ha körbenézek, most is azt látom, hogy ebből a korosztályból kerültek ki az érdeklődők. Be kell nekik mutatni a negatív példákat, ezek az információk fogják meg leginkább őket. A helyes közlekedésre nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, és a tanulási folyamat egy életen át tart – jegyezte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnöke.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában