A névadás jubileumára emlékeztek a most zárult tanévben a záhonyi kollégisták

Az új kollégisták az egykor a tudós és a diákok által elültetett platánfánál
Az új kollégisták az egykor a tudós és a diákok által elültetett platánfánál - © Fotó: Tancsik Róbert
Záhony – 15 éve ünnepélyes keretek között nevezték el a határvárosi nevelési intézményt Dr. Béres Józsefről, a nemzetközi hírű tudományos kutatóról és feltalálóról.

Már a legutóbbit megelőző tanévben, a tudós halálának 10. évfordulóján is több programmal emlékeztek a határvárosi diákotthon lakói, a 2016-17-es tanévben pedig szinte minden hónapban felidézték egy-egy esemény kapcsán a munkásságát és példás életpályáját.

A Záhonyban született jeles férfiút 1998-ban elsőként választották meg a város díszpolgárává. Ennek nyomán kapott meghívást a helyi középiskola kollégiumába, ahol színes és érdekes előadást tartott a kutatómunkájáról. Nem sokkal később a kollégiumi közösség kezdeményezésére az intézményvezetés kérelemmel fordult a fenntartó szervezethez a diákotthon önálló elnevezésének tárgyában, azzal az indoklással, hogy a helyi születésű tekintélyes alkotó küzdelmes életpályája méltán lehet példa az ifjabb korosztály számára. Hosszas procedúra után csak négy évvel később kerülhetett sor a hivatalos névadó ünnepségre, s így a záhonyi lett az első hazai oktatási-nevelési intézmény, melyet élő személyiségről neveztek el.

Az akkor már évtizedek óta Kisvárdán élő és alkotó, de Záhonyhoz mindvégig erős családi és érzelmi szálakkal kötődő kutató a 2006-ban bekövetkezett haláláig szoros kapcsolatot ápolt a kollégista diákokkal, azóta pedig fia, Ifj. Dr. Béres József mentorálja a közösséget.

A névadás másfél évtizedes jubileumáról életrajzi vetélkedővel, a záhonyi emlékhelyek felkeresésével, helyi és kisvárdai koszorúzással, elismerések átadásával, a Béres József TIT Egyesület kapcsolódó rendezvényeinek látogatásával, dokumentumfotók bemutatásával, valamint évfordulós pólók készíttetésével emlékeztek meg a nevelési intézményben.

– Tancsik Róbert –Záhony.
SZON.HU


hirdetés