Dolgos április vár a kiskertek tulajdonosaira

Az ültetéshez felhős napokat válasszunk
Az ültetéshez felhős napokat válasszunk - © Illusztráció: ÉKN
Tuzsér – Napos időben a balkon- és dézsás növényeket is szoktathatjuk a szabad levegőhöz.

Az április rengeteg feladatot ad a kertbarátoknak. Ezen aktuális kiskerti teendők közül szemezgetett Lakatos Bertalan. A Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Egyesület elnöke szerint ilyenkor már el kell távolítani a téli takarást, úgy mint a száraz ágakat, mert kihajthatnak és károkat okozhatnak.

Dézsás növények

– Ha a talaj kiszáradt, minden növény ültethető. A kiültetéshez felhős napokat válasszunk. Fontos, hogy a növények gyökereit előzetesen beáztassuk. A dézsás növényeket egyszerűen merítsük egy vízzel telt edénybe, és várjunk, amíg már nem szállnak fel levegőbuborékok. A szabadgyökerű növényeket engedjük, hogy teljesen megszívják magukat. Áprilisban számos egynyári virág magja vethető, mint például az őszirózsa (Callistephus) és a szürkés ördögszem (Scabiosa canescens). A nagyobb méretű egynyári virágokat enyhe időben már ki lehet ültetni.

Időszerű még ebben a hónapban a gyeppótlók és a június után virágzó évelők tőosztása. A többi évelőt jobb, ha virágzás után vagy ősszel osztjuk szét, különben megakadályozzuk vagy korlátozzuk a virágzást – sorolta a teendőket Lakatos Bertalan, majd hozzátette: felkötözhetjük a cserjéket és az évelőket.

A tuzséri szakember áttért a gyepápolás lépéseire: első az alaptrágyázás, illetve a nitrogénben gazdag tavaszi trágyázás szerves trágyával, majd jöhet a beöntözés, a gyeplevegőztetőt pedig csak az első nyírás után használjuk. – Az első fűnyíráskor ne vágjuk le a tavasszal virágzó hagymások leveleit (nárcisz vagy krókusz), a leveleknek először vissza kell húzódniuk.

Április végén lehet kezdeni a fűmag vetését – emelte ki a Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Egyesület elnöke, aki szerint ha dáliagumókat ültetünk, akkor ezeket nagyobb távolságban helyezzük a táp­anyagban gazdag földbe. Hozzátette: most ültethetjük el a kardvirág gumóit is. Mivel fagyérzékenyek, ezért csak a fagyosszentek után hajtanak ki.

– Napos időben a balkon- és dézsás növényeket is szoktathatjuk a szabad levegőhöz, de ne tegyük ki erős napsugárzásnak – zárta a szakember.

Szalma a tövek közé

A bogyós gyümölcsű cserjéket most szaporíthatjuk bujtásról. A cserje egyes hajtásait hajlítsuk le, vezessük a földbe, majd eredményes gyökereztetés után válasszuk le az anyatörzsről.
A bogyós gyümölcsű cserjék alá terítsünk mulcsréteget. A szamócatövek közé terítsünk szalmát, hogy a gyümölcs később ne szennyeződjön be földdel. A cseresznyevirág megtermékenyítéséről gondoskodni kell, ha nem öntermékenyfajta. Ehhez elegendő, ha virágzás idején egy porzófajta ágát a fára fel­akasztjuk. Az őszibarackfákat virágzás alatt lehet metszeni – említett még néhány kerti praktikát Lakatos Bertalan.

TGZáhony.
SZON.HU


hirdetés