Gyakorlati feladatokkal zárult a II. Országos RID-verseny

Gyakorlati feladatokkal zárult a II. Országos RID-verseny
© Fotó: Katasztrófavédelem
Záhony – Húsz csapat, negyven versenyző részvételével rendezték meg a II. Országos RID-versenyt Záhonyban, ahol a hétfői elméleti feladatok után, kedden és szerdán a gyakorlati ellenőrzésekre koncentráltak a vasúti ellenőrök.

A gyakorlati verseny helyszínéül szolgáló záhonyi vasúti átrakó nyolcvannégy négyzetkilométeren terül el, a normál nyomtávú vágányhálózata kétszázhatvan, míg a széles nyomtávú száznegyven kilométer hosszú. Ezen belül két helyszínen, a vasúti átrakóban és a vegyianyag-átfejtőben, két-két feladatban mérték össze felkészültségüket a kétfős csapatok, amelyeknek előre berendezett, veszélyes áruval megrakott, szabálytalan szerelvényt kellett ellenőrizniük. A második gyakorlati feladat egy telephelyen zajlott. Ott veszélyes áru vasúti fuvarozásának előkészítését, a vasúti kocsik állapotát, valamint a dokumentumokat vizsgálták az ellenőrök. A pályabírók az ellenőrzési jegyzőkönyv szakszerű felvételét, a szabálytalanságok dokumentálását és a rejtett szabálytalanságok feltárását is külön-külön értékelték.

katved

A kötöttpályás közlekedés a közúti közlekedéshez hasonlóan számos kockázatot rejt magában. A katasztrófavédelmet évente átlagosan száz olyan eseményhez riasztják, ami a vasúti közlekedéssel és a kötöttpályás áruszállítással kapcsolatos. Éppen ezért a katasztrófavédelmi ellenőrök a MÁV szakembereivel együttműködve folyamatosan kontrollálják a vasúti veszélyesáru-szállítást (RID) – emelte ki a verseny zárásakor Nagy József tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, aki megköszönte a megméretésen való részvételt, hiszen mint mondta, egy-egy ilyen esemény a szakmai tapasztalatcserére is lehetőséget biztosít.

A 2018-as, II. Országos RID-verseny ünnepélyes eredményhirdetését szeptember 14-én tartják meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –Záhony.
SZON.HU


hirdetés