Így ünnepli Szabolcs-Szatmár-Bereg megye augusztus 20-át

Akt.:
Így ünnepli Szabolcs-Szatmár-Bereg megye augusztus 20-át
© Illusztráció: Sipeki Péter
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Augusztus 20-án nincs hiány a programokból, mi pedig megmutatjuk, hogyan ünnepelt a megye.

Többszörös ünnep a főtéren

Nyíregyháza önkormányzata ünnepséget rendezett Szent István tiszteletére hétfőn.

Az augusztus 20-ai ünnepség a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak zászlóbehozatalával kezdődött Nyíregyházán, annak az ősi vármegyének a székhelyén, amely ezer szállal kötődik Szent István korához.

Dr. Kovács Ferenc köszöntőjében többszörös ünnepről beszélt, ugyanis a Kossuth téren nem csak az államalapítóra emlékeztek, hanem díszpolgári címet és életműdíjakat is átadtak. – A várost ötödik napja kórusmuzsika tölti be, nemzeti ünnepünknek a külföldről érkezett kórusok is részesei lehetnek – emelte ki a megyeszékhely polgármestere.

– Amikor István király a nyugati kereszténység mellett döntött és megalkotta az állam alappilléreit, hitt benne, hogy a nemzet javát szolgálja. Fejet hajtunk a munkássága, emléke előtt, és kinyilvánítjuk, hogy az örökségét megőrizzük, továbbadjuk a következő generációknak.

Nyíregyháza augusztus 20 PS DSC_4431

Kenyérszentelés, kitüntetések

– A Magyarok Kenyere, amely megszentelésre vár, a Kárpát-medence minden tájáról származó búzából készült, s arra emlékeztet, hogy a határon túliak velünk vannak lélekben, célkitűzésekben – fűzte hozzá Nyíregyháza első embere.

Az új kenyeret a történelmi egyházak képviselői szentelték meg, majd dr. Kovács Ferenc és dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző átadta a kitüntetéseket. A közgyűlés kimagasló tevékenységéért, megbecsülése és tisztelete jeléül Bakó Levente trombitaművész-karmesternek a Nyíregyháza Város Díszpolgára címet, dr. Porkoláb Zoltán nyugdíjas főorvosnak, Gebri József nyugdíjas docens, karnagy-fagottművésznek, Maleczki Sándor vőfélynek, Szénás Imre kalaposmesternek és Szolanics Elvira fazekasnak Inczédy György Életműdíjat adományozott.

Az ünnepséget a Nyírség Táncegyüttes, az Igrice és a Szabolcs Néptáncegyüttes előadása zárta.


Nyíregyházán is megünnepelték az államalapítás évfordulóját

Államalapító Szent István tiszteletére rendeztek ünnepet vasárnap a Kossuth téren.

nyiregyhaza aug 20_8004


Változatos programok várták az érdeklődőket Nyírpazonyban

Lezárták Nyírpazony központját, de csak a járművek elől, hogy a vendégek gondtalanul szórakozhassanak az augusztus 20. alkalmából tartott rendezvénysorozaton. A hangulatot délelőtt ökumenikus istentisztelet alakította ki, majd elismeréseket adtak át a helyi kiválóságoknak. Gyermekszépségek versenye után a Nyírpazonyi Nők Klubja lépett színpadra, majd egy hazatérő érkezett a pódiumra. Mészáros János Elek már harmadszor volt fellépője az ünnepségnek, így ő is azt fogalmazta meg összekötőjében, hogy egy kicsit hazatért. A folytatásban a rosszcsontoké volt a főszerep, ugyanis a kutyaiskola két- és négylábú tanulói adtak fegyelmezési gyakorlatokból ízelítőt. A figyelem ezután ismét a színpad felé fordult, ahol Group ‘n’ Swing, a Karmapirin és az LGT sztárjai arattak tapsot a tűzijáték előtt.

kuty


Az Új kenyér ünnepe és koszorúzás Tuzséron

Szent István napi ünnepség keretében, az államalapítás emlékére kialakított emlékhely megkoszorúzása követte Tuzséron a Református templom udvarán azt a szent misét, amiben megáldották az idei kenyeret és a hívek közt szét is osztották azokat.

Tuzsér új kenyér ünnepe és koszorúzás DSC_3696


Legyen a zene mindenkié

Határon innen és határon túlról érkezett együttesek, szólisták léptek színpadra hétfő délelőtt Kisvárdán, a Kárpát- medencei népzenei együttesek és szólisták koncertjén, a Várszínház és Művészetek Háza előtti téren.

A rendezvény elején az alpolgármester Nagy Józsefné méltatta a rendezvény eszmeiségét, ami kapcsolódik az államalapításhoz.

Kisvárda Legyen a zene mindenkié DSC_4243


Kemecsén már pénteken elkezdődtek az ünnepi programok
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Augusztus 20-án az államalapítást, az államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. Megyénk települései is ünnepelnek, volt, ahol már pénteken megszentelték az új kenyeret. A programok szombaton, vasárnap és hétfőn is ünneplésere, szórak...

Újfehértó - Hagyományosan, a Himnuszt követően vette kezdetét Újfehértón az új kenyér és az államalapítás ünnepe szombaton. A polgármester Nagy Sándor ünnepi beszéde után rövid műsorban, az ünnepre választott dalokat énekeltek helyi tehetségek. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megál...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Történelmünk talán leginkább ismert, legnépszerűbb személyisége I. István, születési nevén Vajk, később Szent István, az utolsó magyar nagyfejedelem és az első magyar király. Pap Gyula írása. Nem tudjuk pontosan sem születési helyét, sem idejét, sőt még megkoronáz...

Megszegik az új kenyeret Debrecenben, az Erzsébet Utcai Idősek Klubjában
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ahogy a karácsony fenyőünneppé silányult, úgy lett államalapító királyunk évfordulójából új kenyér ünnepe. Több, mint ezeréves a magyar állam, a hosszú idő alatt ünnepeink átalakultak, gazdagodtak, csorbultak, változtak és számos történelmi korszak formálta a jele...

István királlyá koronázása – jelenet a Mandala Dalszínház István, a király című előadásából
Nyíregyháza - Szent István király napja, a keresztény államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Augusztus 20-a államalapításunk ünnepe. A nemzeti ünnep több vallási és világi eseménynek állít emléket; István királyról, az állam­alapító szentté avatásáról, és az új kenyér...Záhony.
SZON.HU


hirdetés