Kiüresedtek a napi táplálékaink

Egészségünk megőrzése érdekében nem mindegy, hogy milyen eredetű és minőségű alapanyagokból készült ételekhez jutunk hozzá
Egészségünk megőrzése érdekében nem mindegy, hogy milyen eredetű és minőségű alapanyagokból készült ételekhez jutunk hozzá
Nyíregyháza – A termelés mellett az élelmiszerek biztonsága, védelme is mind nagyobb hangsúlyt kap.

– Ökotermékeknek jobb előállítási helyet, mint a Székelyföld, aligha lehetne találni. Ám a helyhez szükséges még a technológia, az innováció, s nem utolsó sorban a piac, s persze a fogyasztók rokonszenvező igénye a biotermékek iránt, melyet kielégíteni a termelőknek közös értékesítéssel a leghatékonyabb – mondta szülőföldjének gazdálkodási adottságait bemutatva Klárik Attila, a Kovászna megyei Illyefalváról érkezett LAM Alapítvány vezetője, aki a XIII. Földész Fórum levezető elnöki tisztét is ellátta.

A „Felelősséggel a felnövekvő nemzedék fejlődésért – a múlt és jelen intelmei alapján- a Kárpát Hazában” címmel megrendezett konferencián a fórumot szervező Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesület elnöke, dr Ratkos József köszöntőjében a tanítás/tanulás erényét emelte ki.

Aggasztó hiányosságok

Ezt a gondolatot bontotta ki Veisz Jánosné tanárnő: – Az oktatottak manapság masszává degradálódtak, mivel a tömegoktatás az uralkodó, pedig az egyén a fontos, akivel az oktatóknak személyre szabottan kellene foglalkozniuk. Ez a fórum is arra hivatott, hogy segítsen létrehozni azt a szervező erőt, amellyel az oktatás, a legnagyobb kincsnek számító információ továbbadása ismét eredményes lehet. A XIII. Földész Fórum deklarált emberközpontúságát kiválóan fémjelezte dr. Márai Géza, a gödöllői SZIE egyetemi docensének az élelmiszereink egyre aggasztóbb minőségi hiányosságait a felnövekvő generáció egészségével összevető előadásában, amelyet a kutató hely szelleméhez illeszkedő mondanivalóval indított: – Westsik üzenete a mának, hogy a homoktalajok szervesanyag-tartalmának növelésében óriási szerepe lenne a vetésforgóba illesztett csillagfürtnek. Az édes csillagfürt mag pedig még a szójától is kedvezőbb összetevője volna az állatok takarmányának.

– Az elsavanyodott talajaink táplálékainkban is kationhiányt okoznak, azaz létfontosságú elemek (Ca, Mg, Fe, stb.) hiányát, következésképp vitaminok hiányát eredményezik. Az elmúlt 40 év alatt megtízszereződött a csontritkulásos betegségek előfordulása hazánkban. – utalt kutatásaira Márai Géza hozzátéve: felelősségünk táplálékaink eszenciális tápanyag-tartalmának növelése és mérgező anyag­tartalmának csökkentése.

– GB –


Vissza az alapanyaghoz

A táplálkozástudomány művelőinek véleménye szerint nem is az a legfontosabb, hogy egészségünk megőrzése érdekében miket fogyasztunk, hanem az, hogy milyen eredetű és minőségű alapanyagokból készült ételekhez/italokhoz jutunk hozzá. Ez bizony jelenleg meglehetősen átláthatatlan, követhetetlen annak, aki leül enni, miközben táplálkozni szeretne, ahogy eleink tehették.Záhony.
SZON.HU


hirdetés