Több támogatás jutott az idén

Néhány településen már kiosztották az igénylők között a szociális tűzifát, van, ahol még folyamatban van a teljesítés
Néhány településen már kiosztották az igénylők között a szociális tűzifát, van, ahol még folyamatban van a teljesítés - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Folyamatosan osztják a szociális tüzelő­anyagokat szerte a megyében.


– Az idei megrendelések jelentősen meghaladják a tavalyit, hiszen az elmúlt évhez képest plusz 1 milliárd forintos szociális tűzifa-kiegészítésben részesültek az önkormányzatok – tudatta Vereb István, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. kommunikációs munkatársa. A Belügyminisztérium által meghatározott kvótákat kapnak a települések, ezeket oszthatják szét a rászorulók között.

– Az idei fűtési szezonban összesen 393 köbméter szociális tűzifát kapott az ön­kormányzat – mondta el Pehely Zoltán, Sényő polgármestere. – Korábban volt egy kis probléma a beszerzéssel, de ez a gond is megoldódott, így február 15-ig minden jogosult megkapja a tüzelőt. Az igénylések benyújtására közel két hónapot adtunk, a kérelmeket a csatolt nyugdíjszelvénnyel és a jövedelemigazolással fogadtunk be. A jogosultságról egy önkormányzati bizottság döntött. Ebben a szezonban összesen 160 családnak tudunk segíteni, azonban minden évben egyre több igénylés érkezik.

A nagyobbak is pályáztak

– Ebben az évben 160 mázsa szenet és 67 köbméter fát kaptunk. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzathoz beérkezett 120 igénylés után háztartásonként 6 mázsa szenet osztunk ki – nyilatkozta Helmeczi László, Záhony polgármestere. Hozzátette: – Noha megvannak a hagyományos kommunikációs csatornáink, mint a hirdetőtáblák, a helyi újság vagy az internet, de az emberek már maguktól is tudják, hogy mikor és milyen formában igényelhetik a támogatást.

Van, ahol már megkapták

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nálunk már mindenki megkapta a tűzifát, az önkormányzat fogatával szállítottuk ki a családokhoz, azonban a fa feldarabolásáról mindenkinek magának kell gondoskodnia – ezt már Sztolyka Zoltán, Rozsály polgármestere mondta el. – A faluban megközelítőleg ugyanazok a családok nyújtják be kérelmeiket minden évben, a fűtőanyagot pedig a lakásfenntartási támogatás alapján osztjuk ki – tette hozzá.

Jelentős összeget adtak

A piaci árakhoz képest az állami erdőgazdaságok kedvezménnyel adják a szociális tűzifát az érintett önkormányzatoknak.

Az idei fűtésszezonban 2320 kistelepülés, összesen 4 milliárd forint értékű támogatásban részesült. A program elsősorban a nagy fűtőértékkel rendelkező tölgy, cser, akác és bükk fafajokat részesíti előnyben. A szükséges mennyiségeket javarészt a 22 állami erdőgazdálkodásból fedezik, de nincs kikötés arra vonatkozóan, honnan szerzik be az önkormányzatok az alapanyagot – áll az Agrárminisztérium közleményében.

GE



Záhony.
SZON.HU






hirdetés