Tudománytörténeti ritkaság a Bánkiban

Tudománytörténeti ritkaság a Bánkiban
Nyíregyháza – Június elejéig tekinthető meg Nyíregyházán, a Bánki Donát középiskolában 18 magyar származású Nobel-díjas, 330 tudós elme munkásságát ismertető vándorkiállítás.

Szombaton öregdiák találkozót tartottak a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskolában. A vendégeket Juhász Ferenc igazgató köszöntötte. Külön köszöntötte a közönség soraiban ülő egykori igazgatókat, röviden kitért arra a folyamatra, ami az egykori ipari középiskolából mára a hazai innováció egyik fellegvára lett. A robotika mellett Tóth Bence tanuló jeltolmács kesztyűje is nemzetközi hírűvé tette az intézményt, ahogy korábban az okos tűzoltókabát is díjazott lett.

banki-oregdiak-talalkozo-ps2_4798
Fotó: Pusztai Sándor

A felszólalók sorában később a pulpitus mögé lépő dr. Boór Ferenc gyújtóhangú beszédben emlékezett Dr. Pálfi György nyugalmazott egyetemi tanár és múzeumigazgató által közkinccsé tett Tudománytörténeti Vándorkiállításra, ami a “Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” – címet viseli. Egy néma főhajtással emlékeztek a megjelentek a kiállításban is bemutatott dr. Horváth István mikrobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia biológia tudomány doktora, az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet szerológiai osztályának négy évtizeden keresztül vezető tanárára, aki a napokban hunyta le örökre szemét. A fejünket felemelve jó hírekkel érkezett dr. Boór Ferenc. A Fejér-szövetség gondozásában egy emlékérmet adtak ki, majd együttműködési megállapodást írtak alá Bakó Andrással, aki a Bánkis Diákokért Alapítvány képviselője, és az ő feladata lesz a megállapodás alapján a “Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” – vándorkiállítás középkelet-magyarországi terjesztésének szervezése. Ezután a kiállítást megnyitották, és egy közös fotó erejéig mindenki a főépület elé állt.


Nyíregyháza - Második helyezett lett az az okos tűzoltóruha a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, amelyet a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola diákjai fejlesztettek ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatásával közösen. Hétfő délelőtt...

Tóth Bence
Nyíregyháza - A nyíregyházi középiskolás diák kiemelkedő eredményt ért el. Mindössze három magyar diák vehet részt a brazíliai Fortalezában augusztusban megrendezendő világkiállításon – köztük a nyíregyházi Bánkiban tanuló Tóth Bence is. A jeltolmács kesztyűje lenyűgözte a hazai zsűrit, így aztán...Záhony.
SZON.HU


hirdetés