Új értékeket vettek fel a megyei értéktárba

Új értékeket vettek fel a megyei értéktárba
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza, Tuzsér – Hét új értékkel gazdagodott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár, amelyben így összesen 115 érték szerepel – jelentette be péntek délelőtt Tuzséron Baracsi Endre, a megyei értéktár bizottság, egyben a megyei közgyűlés alelnöke.

A bizottság tagjai a szokásostól eltérően ezúttal nem a megyeházán, hanem a tuzséri pálinka manufaktúra épületében találkoztak, és bírálták el a beérkezett javaslatokat. Döntésük alapján a nyíregyházi református templom, a berkeszi Vay-kastély, a Nyíregyházi Törvényszék épülete, a Felső-Tisza-vidéki vízügyi történeti gyűjtemény, Pál Gyula munkássága, Szabolcs-Szatmár-Bereg utolsó aranysarkantyús vitézei, illetve a tuzséri pálinka manufaktúra kerültek be az értéktárba.

Őseink tapasztalata

– A bizottság tagjai nagyon fontos munkát végeznek, hiszen az értékeink ismerete és megőrzése nélkül nincs jövőnk – mondta Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere, aki a városi értéktárral kapcsolatban azt mondta: a lehető legjobb kezekben van, hiszen a munkát a város korábbi polgármestere, Hegedűs Antal felügyeli. – A kézműves munkák, így például a beregi keresztszemes, vagy Sánta Miklósné bábjai mellett a Liszt Ferenc vegyeskar, a vitkai platánsor és a vitkai templom is a település értékei közé tartozik – mondta a polgármester.

A megyei értéktár bizottság egyik tagja, dr. László Gézáné dr. a nyíregyházi református templomról elmondta: a romantikus stílusú épületet 1883-ban szentelték fel, a terveit Melhouse János készítette, elkészülte pedig a református közösség kitartásának eredménye, hiszen közel tíz éven át (1873-1882 között) épült. Dr. Lenti István arról beszélt, hogy évtizedekkel ezelőtt a megye almakereskedelme elképzelhetetlen volt e térség nélkül, hiszen százszámra gördültek el itt a szállítmányok. – Az almából készült minőségi pálinka fogyasztása jóval többről szól, mint maga az ivás: méltó helyére teszi a gyümölcstermesztést is – tette hozzá a bizottság tagja.

A pálinka manufaktúrát képviselő Komáromi János elmondta, díjnyertes almapálinkáik készítéséhez őseink tudását és tapasztalatait is felhasználják, s ma már tudják, hogy a mennyiség és a minőség nem zárják ki egymást. – Az a cél, hogy a vendégeink visszatérjenek hozzánk, ehhez pedig az kell, hogy kiváló élményekkel távozzanak. Ezt szolgálják a faházaink, apartmanjaink, de kihasználjuk a vízi turizmusban rejlő lehetőségeket is – mondta.Záhony.
SZON.HU


hirdetés