Záhonyi évfordulós visszatekintő

A határváros a madártávlatból
A határváros a madártávlatból - © Fotó: Tancsik Róbert
Záhony – Több jelentős várostörténeti évforduló is kapcsolódik a mögöttünk hagyott esztendőhöz. 590 évre datálódik az első írásos feljegyzés a település nagyságáról, amely 52 portát említ Záhonyban. 180 éve 590-en, 120 éve 1174-en lakták a községet.

Az első faszerkezetű vasúti hidat 145 éve kezdték építeni a Tisza folyón, 20 évvel később elkészült az acélszerkezetű híd is. 105 éve adták át a forgalomnak az első acélszerkezetű közúti hidat, melyet a II. világháborúban felrobbantottak. Félévszázada a Szovjetunió állította helyre a hidat, 20 éve pedig magyar és ukrán közös költséggel 2×2 sávosra bővítették.

Hét évtizeddel ezelőtt folytak a záhonyi átrakóállomás több lépcsős fejlesztésének legnagyobb volumenű munkálatai. Ugyancsak 70 éve kezdődött el a vasutas lakótelep építése és alakult meg a Záhonyi Vasutas Sport Egyesület. 40 éve adták át az egyesület klubházát, 30 éve a városi fedett uszodát, melyet 5 éve korszerűsítettek. Négy évtizede vezeti a vasutas sportegyesületet Erdei Árpád, aki korábban évtizedeken át labdarúgóként szolgálta a ZVSC-t. 15 éve neveztek el hazánkban első alkalommal élő személyiségről nevelési intézményt, akkor vette fel a helyi középiskolai kollégium a városban született tudományos kutató, Dr. Béres József nevét, akinek emlékét az egy évtizede leleplezett emléktábla is őrzi az intézményben. 10 éve nyerte el a tanoda a Magyar Vöröskereszt Bázisiskolája kitüntető címet. Öt éve adták át a városi fedett piaccsarnokot.

45 éve hunyt el a 15 éve posztumusz díszpolgári címmel elismert Dr. Gyüre Zoltán körzeti orvos. 65 éve a településen született a későbbi egészségügyi államtitkár, Dr. Kincses Gyula, 45 éve Lantos Johnny, azaz Lantos János, a sokszoros világ- és Európa-bajnok testépítő.

– Tancsik Róbert –Záhony.
SZON.HU


hirdetés