Záhonyi ajándékok a testvérvárosi iskolába

Záhonyi ajándékok a testvérvárosi iskolába
Záhonyi ajándékok a testvérvárosi iskolába
Záhony – Az év utolsó tanítási hetében a kárpátaljai Csapon és Tiszaásványban járt adományozási céllal a záhonyi Dr. Béres József Kollégium küldöttsége.

A határvárosi diákok az általuk összegyűjtött tankönyvekkel, szépirodalmi és ismeretterjesztő kötetekkel, folyóiratokkal, multimédiás anyagokkal és szaloncukorral ajándékozták meg a testvérváros Csap és a szomszédos Tiszaásvány magyar tannyelvű iskoláját. A mintegy ezer lakosú Tiszaásványban Malomka Sándor intézményvezető mutatta be a tanodában folyó oktatási-nevelési tevékenységet. Az ódon iskolaépületben 67 kisdiákot 20 pedagógus nevel meghitt környezetben. Tavaly a Külügyminisztérium Keleti Partnerségi Projektje révén anyaországi segítséggel korszerűsítették az iskola nyílászáró szerkezeteit.

A vasúti csomópontként ismert 9 ezres kisvárosban, Csapon Maha László direktor irányításával Kárpátalja egyik legnagyobb magyar középiskolája működik. A tantermek jelentős részében megtalálhatók a korszerű interaktív táblák, az udvaron pedig nemrégiben egy remek műfüves pályát alakítottak ki. A napokban az intézménybe várják Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárt is. Az iskolák felkeresése után a záhonyi csoport rövid városnézésen vett részt a közel fele arányban magyarok lakta testvérvárosban.

A mostani jószolgálati utat több országos könyvkiadó mellett a záhonyi polgármesteri hivatal támogatta jelentős mennyiségű szaloncukor felajánlásával. A Dr. Béres József Kollégium 17 éve elindított karitatív kezdeményezése keretében eddig 34 alkalommal több, mint félszáz kárpátaljai, felvidéki és erdélyi tanodába jutott a záhonyi adományokból. Idén három ország 13 magyar tannyelvű iskoláját keresték fel a diákotthon tanulói és tanárai.
hirdetés