Záhonyi bemutató a Nemzetközi Napon

Záhonyi bemutató a Nemzetközi Napon
© Fotó: Katona Dávid
Záhony – Az Újraélesztés Nemzetközi Napja alkalmából a Magyar Vöröskereszt záhonyi szervezetének rendezésében e héten bemutatót tartottak a helyi középiskolában.

A tanoda éttermében rendezett programon több osztály diákjai és tanárai is részt vettek. A megjelenteket Karasz Lajosné, a karitatív szervezet záhonyi vezetője és Bodnár Attila tagintézmény-vezető köszöntötte és nyújtott tájékoztatást az újraélesztés jelentőségéről. Ezt követően Józan Sándor mentőtiszt, valamint a kollégium elsősegélynyújtó szakkörének diákjai tartottak bemutatót a manuális és a félautomata defibrillátor segítségével lehetséges újraélesztésről.

Magyarországon évente több mint ötezer ember veszíti életét otthonában, vagy közterületen hirtelen szívmegállás következtében, miközben azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne. Első alkalommal 2013. október 16-ra az Európai Resuscitatios Társaság az Európai Parlament támogatásával „Restart a Heart Day”(Indíts újra egy szívet) címmel nemzetközi programot hirdetett, melynek keretében az Unió országaiban a jelentkezők térítésmentesen vehetnek részt újraélesztési képzésen.

A záhonyi diákotthonban több évtizedes hagyományai vannak az elsősegélynyújtás oktatásának és a kollégisták versenyeztetésének. A szakkör tagjai számos szép eredményt értek el a területi, megyei és országos szintű versengéseken az ifjúsági és a felnőtt kategóriában.

– Katona Dávid –
hirdetés