Nyíregyháza hírei

2012.12.17. 15:01

Rosszabbul jár, aki nem küldi vissza a szerződést

Nyíregyháza - Több olvasónk is a lapunkhoz fordult a napokban postázott TIGÁZ-szerződések kapcsán. Azt kérdezik, miért van most erre szükség, változik-e valami ennek hatására és mi történik akkor, ha nem írják alá és nem küldik vissza.

Nyíregyháza - Több olvasónk is a lapunkhoz fordult a napokban postázott TIGÁZ-szerződések kapcsán. Azt kérdezik, miért van most erre szükség, változik-e valami ennek hatására és mi történik akkor, ha nem írják alá és nem küldik vissza.

– A Tigáz jogszabályban rárótt kötelezettségének eleget téve keresi fel ügyfeleit – mondta lapunknak Száraz Gábor, a szolgáltató szóvivője. – A szerződés-módosítás összhangban van a jogszabályváltozással, azt követi le. Az értelmezéshez kísérőlevet is küldött társaságunk, de ha valakiben ennek ellenére is kérdések fogalmazódtak meg, készséggel állunk rendelkezésére ügyfélszolgálati elérhetőségeinken. A változás lényege az, hogy a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezései szerint a közüzemi szolgáltatás, mint jogszabályban rögzített gázellátási forma megszűnt, helyébe a továbbra is szabályozott keretek között működő szolgáltatási forma, az egyetemes szolgáltatás lépett.

A rendelkezések szerint azok a felhasználók, akik írásba foglaltan nem rendelkeznek egyetemes szolgáltatási szerződéssel – vagy azért, mert 2008 előtt, a törvény kiadását megelőzően kötöttek közüzemi szolgáltatásról szóló szerződést a szolgáltatóval, vagy azért, mert új felhasználóként még nem küldték vissza a Tigáz számára a kitöltött szerződést – kötelesek az új szerződést legkésőbb 2016. július 1. napjáig írásba foglalni.

A Tigáz által postázott, vagy az ügyfélszolgálaton átadott szerződés eredeti példányát a fogyasztónak a szerződés kézhezvételét követő legkésőbb 15 napon belül kell a díjmentesen feladható válaszborítékban visszaküldeni. Ha a felhasználó nem írja alá és nem küldi vissza a szerződést 2016. július 1-jéig, a szerződés nélküli vételezésre vonatkozó szabályok az irányadók. Ez azt jelenti, hogy olyan gázfogyasztóval van „kapcsolata” a szolgáltatónak, aki nem rendelkezik szerződéssel, ez pedig lehetőségat ad a szolgáltatásból való kikapcsolásra, az elfogyasztott gázt pedig a rendeletben szabályozott tarifa alapján számlázzák ki – ez a tarifa pedig magasabb, mint a hatósági árszabályozás keretében megállapított ár – tájékoztatta lapunkat Száraz Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!