Helyi közélet

2017.09.13. 13:12

Tenni a „tenyérnyi csodákért”

Nyíregyháza - Az elmúlt hét évben világra jött koraszülötteknek és családjaiknak nyújtanak segítő kezet.

Nyíregyháza - Az elmúlt hét évben világra jött koraszülötteknek és családjaiknak nyújtanak segítő kezet.

Küldetésünk, hogy a koraszülött gyermekekben, a „tenyérnyi csodákban” rejlő képességeket kibontakoztassuk, és a bennük rejlő tehetséget mindenki számára láthatóvá tegyük – mondta lapunknak dr. Horváth Zsolt annak kapcsán, hogy az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány több mint 610 millió forintos uniós és állami támogatásból szeptemberben elindított egy mentorprogramot az Észak-alföldi régió koraszülöttjei részére.

– A hároméves program keretében lehetőségünk van arra, hogy kiépítsünk egy mentorokból álló hálózatot, melynek központjai Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon lesznek. Olyan ingatlanokat keresünk a mentorházaknak, melyekben kialakíthatunk egy helyiséget a meghitt beszélgetésekre, lelki vezetésekre, pszichológusi segítségnyújtásra. Szeretnénk, hogy az ingatlan legyen játszóház is, ahol zenebölcsivel nyelvoktatással pezseghet az élet – avatott a részletekbe a program szakmai vezetője.

Együttműködési megállapodást kötöttünk a három nagy egyházzal, mert sok családnak az utazás gondot jelent, így plébániákon vagy egyház működtetésében lévő iskolákban is kialakíthatunk mentorszobákat. A családok átfogó támogatást kapnak az őket érintő nehézségek feldolgozásához, melyben a mentorok tanácsadóként kísérik az érintetteket, segítenek a gyermekek speciális igényeire válaszolni.

Konferenciákat, családi programokat és színes rendezvénysorozatot szerveznek majd, melyek elősegítik a családok összetartozásának megélését, a sorstárssegítés és az önkéntes munka örömét.

A koraszülötteknél nagyon gyakran jelenik meg részképesség-csökkenés. Van, aki a mozgásában akadályozott, más a hallásában, esetleg a látásában, nem ritka a koraszülöttek között a hiperaktivitás, a figyelemzavar sem.

– Rájuk akadályozott tehetségként kell tekinteni, arra törekszünk, hogy a szakemberek segítségével a tehetségüket a felszínre hozzuk. A programban koraszülött-ellátásban dolgozó orvosok, pszichológusok, pszichiáterek, gyógy- és fejlesztő pedagógusok, nyelvtanárok, egyetemi oktatók és informatikusok vesznek részt – sorolta dr. Horváth Zsolt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában