Záhonyi érmek a világnapi versenyeken

A záhonyi kollégium versenyzői és kísérőik a világnapi megyei ünnepség színhelyén
A záhonyi kollégium versenyzői és kísérőik a világnapi megyei ünnepség színhelyén - © Fotó: Hudák Márk
Záhony – A Vöröskereszt Világnapja alkalmából pénteken Vásárosnaményban rendezték meg az idei felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny és az Országos Csecsemőápolási Verseny megyei döntőjét.

A záhonyi Dr. Béres József Kollégium csapatai a megyei fináléban idén is folytatták a több mint egy évtizede tartó sikeres szereplésüket. Az elsősegélynyújtók között az ifjúsági kategóriában a határvárosi nevelési intézmény Hű Béresek elnevezésű csapata szerezte meg az első helyet, s ezzel képviselheti Szabolcs-Szatmár-Bereg megye színeit a szeptember 8-ai miskolci országos döntőben. A Kovács Barbara (11.a, Lövőpetri), Fónagy Boglárka (9.b, Mándok), Orosz Erik (9.b, Csongor, Kárpátalja), Popovics János (10.b, Székely) és Sándor Dominik (9.c, Csongor, Kárpátalja) összetételű csapat a 2. helyezett f.gyarmati Deák Ferenc Gimnázium és 3. helyezett ny.házi Zay Anna Egészségügyi Szakgimnázium csapatát megelőzve végzett a dobogó legfelső fokán.

Szépen teljesített a Sebezhetetlenek elnevezésű, Gál Adrienn (11.b, Tiszaásvány, Kárpátalja), Barati Béla (13.a, Dombrád), Gál Ádám (13.b, Kisdobrony, Kárpátalja), Hudák Márk (11.a, Csap, Kárpátalja) és Katona Dávid, 14.a, Berkesz) összeállítású felnőtt csapat is, amely a Debreceni Egyetem ny.házi Egészségügyi Karának gárdája mögött végzett a 2. helyen.

Segítők és támogatók az eredmények hátterében

A záhonyi kollégistákat évek óta Józan Sándor mentőszolgálati szakember készíti fel nagy hozzáértéssel és alapossággal a különféle szintű versenyekre.

Dicséretesen szerepelt a Kiss Olívia (10.a, Szernye, Kárpátalja), Balog Annamária (10.b, Nagydobrony, Kárpátalja) és Tóth Klementina (9.b, Szernye, Kárpátalja) összetételű csecsemőápoló csapat is, amely a dobogó harmadik fokán végzett. Felkészítőjük Birke Anikó nevelőtanár mellett Csobainé Jánvári Orsolya védőnő volt. A 2007-ben vöröskeresztes bázisintézménnyé avatott záhonyi kollégium egészségnevelési és vöröskeresztes programjait a karitatív szervezet területi vezetője, Karasz Lajosné és Révész Viola megyei alelnök, városi elnök, korábbi körjegyző támogatja folyamatosan kivételes ügyszeretettel és elhivatottsággal. A versenyzők utaztatását ezúttal is Mészáros Lajos, benki polgármester segítette.

– Popovics János –
hirdetés