Záhonyi kollégisták kupakgyűjtése a gyógyításért

Kupakgyűjtő kollégisták Záhonyban
Kupakgyűjtő kollégisták Záhonyban - © Fotó: Tancsik Róbert
Záhony – Hét éve vezették be a szelektív hulladékgyűjtést a záhonyi Dr. Béres József Kollégiumban, s azóta tömörítik a PET palackokat és gyűjtik külön azok kupakjait.

A határvárosi diákotthonban két évtizede a zöldkör szervezi a természetismereti és környezetvédelmi programokat, melyekkel igyekszik a tanórán kívül is környezettudatosságra nevelni a középiskolás korosztályt. Erre Záhonyban fokozottan szükség van, mert a jelentős közúti és vasúti határforgalom következményeként a város környezeti terhelése az egyik legnagyobb mértékű a megye települései között.

A tömörített PET palackokat korábban egy áruházlánc nyíregyházi és kisvárdai egységénél, később pedig egy közeli MÉH telepen adták le, 4 éve pedig a városban is bevezetett szelektív gyűjtés nyomán az illetékes környezetgazdálkodási kht. szállítja el.

Évente néhány zsáknyi kupak is összegyűlik a diákotthonban, amit több alkalommal karitatív céllal a beteg gyermekeket nevelő családoknak adtak át, hogy ily módon is segítsék a gyógykezelési költségek előteremtését. A nevelési intézmény egyebek mellett a környezet-egészségügyi és karitatív programjainak köszönhetően nyerte el 2009-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája kitüntető címet.

– Bökönyi Richárd –
hirdetés