Záhonyi kötetek a nagybányai iskolásoknak

Záhonyi kötetek a nagybányai Nicolae Iorga Általános Iskola magyar osztályainak
Záhonyi kötetek a nagybányai Nicolae Iorga Általános Iskola magyar osztályainak - © Fotó: Magyarosi László
Záhony – A napokban a 48. külhoni könyvadományozással segítették a magyar tannyelvű iskolások tanulmányait a záhonyi középiskola és kollégium diákjai.

A határvárosi Kandó Kálmán Középiskola és Dr. Béres József Kollégium még 2009-ben létesített partneriskolai kapcsolatot a Máramaros megye székhelyén működő Nenitescu Környezetvédelmi Szakközépiskolával. Azóta a záhonyiak és a nagybányaiak is 3-3 alkalommal tettek látogatást a szomszédos országban, s mélyültek el fokozatosan a pedagógusok és a diákok kapcsolatai. A mostani, 4. utazás alkalmával a román tannyelvű iskola diáknapjaira kaptak meghívást a záhonyiak, akik a kulturális és tudományos programok keretében népdal- és néptánccsokorral mutatkoztak be, valamint angol nyelvű prezentációval illusztrálták Felső-Szabolcs folklórját.

A Bodnár Attila Sándor intézményvezető által vezetett küldöttséget 4 pedagógus és 5 diák alkotta. A záhonyiak ezúttal is vittek magukkal könyvadományt, amelynek célpontja a belvárosi Nicolae Iorga Általános Iskola volt, ahol magyar tannyelvű osztályok is működnek. A legelső, 2009-es adományozásuk is ott történt, majd a felsőbányai általános iskolát, a partnerintézményükkel egy telephelyen működő Német László Líceumot, aztán pedig a koltói általános iskolát támogatták ismeretterjesztő kiadványokkal és folyóiratokkal. Az erdélyi utazások mellett eddig 31 alkalommal Kárpátaljára, 12 ízben pedig a Felvidékre vittek adományokat a záhonyi diákok.

– Katona Dávid –
hirdetés