Zajta a „leghűségesebb falu” lehet

Akt.:
Zajtáról a szomszédos, de már Romániában található Nagypeleskére és Lázáriba is át lehetett menni 2015. júni­us 27-én, az út avatásának napján, sajnos, azóta a műutat lezárva kell tartani
Zajtáról a szomszédos, de már Romániában található Nagypeleskére és Lázáriba is át lehetett menni 2015. júni­us 27-én, az út avatásának napján, sajnos, azóta a műutat lezárva kell tartani
Zajta – Vujity Tvrtko a parlamentnél kezdeményezni fogja a tiszteletbeli cím odaítélését.

A „Visszatérés napja” elnevezésű ünnepségről már többször is beszámoltunk. Ezzel a programsorozattal minden évben július elején arra emlékezik Zajtán a Vitéz Gaál Lajos Közhasznú Kulturális Egyesület, a helyi német kisebbségi önkormányzat és a települési önkormányzat, hogy a trianoni döntés után Gaál Lajos kántortanítónak köszönhetően Romániától visszacsatolták Magyarországhoz a települést.

„Communitas fidelissima”

Minderről immár az ország lakossága is tudomást szerezhetett, hiszen a magyar nemzet tragédiájának évfordulóján, szombaton mutatta be a Duna Televízió Vujity Tvrtko dokumentumfilmjét a trianoni szerződéssel kapcsolatban.
Az érdeklődők a műsorból megismerhették Zajta visszacsatolásának történetét, majd a riporter azzal fejezte be a műsorát, hogy a parlamentnél kezdeményezni fogja: Zajta kapjon egy tiszteletbeli címet, legyen „communitas fidelissima”, vagyis a „leghűségesebb falu”.

A település vezetőjét arról kérdeztük meg, hogyan fogadta a község ezt a kezdeményezést. – Természetesen nagyon örülünk az ötletnek, s annak, hogy a népszerű televíziós riporter mellénk állt. Egy hónapja járt nálunk Vujity Tvrtko. Több órán keresztül tartózkodott a községben, sok felvételt készített, sajnos, mindebből csak egy rövid részletet láthattak a nézők. A közelmúltban Fehérgyarmaton tartott előadást, ott is megemlítette, hogy kezdeményezni fogja ennek a címnek az odaítélését – mondta Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere, aki megosztott lapunkkal egy jó hírt is: – Tartjuk a kapcsolatot a határon túl lévő településekkel, s ezért nagyon örülünk annak, hogy Szatmárnémeti polgármesterének Kereskényi Gábort választották. Nemrég egy tarpai megbeszélésen találkoztam vele, és egyetértettünk abban, jó lenne megnyitni a két ország között megépült utakat. Reméljük, a miénk is köztük lesz.

KM-MML

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 7-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés