Zaklatási ügyek – Az Európa Tanács kezdeményezést indított a parlamenti visszaélések visszaszorítására

Zaklatási ügyek – Az Európa Tanács kezdeményezést indított a parlamenti visszaélések visszaszorítására
© Illusztráció: Új Szó
Brüsszel/Strasbourg – Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) #NotInMyParliament (nem az én parlamentemben) címmel kezdeményezést indított a tagországi parlamentekben tapasztalt, főként a nők ellen irányuló szexuális zaklatás minden formájának visszaszorítása és megelőzése érdekében.


A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése tájékoztatása szerint a tagországi parlamentek képviselői a nők elleni erőszak megszüntetésének közelgő világnapját megelőzően arra vállaltak kötelezettséget, hogy nemzeti parlamentjeikben lépéseket tesznek az ilyen viselkedés felszámolására.

Liliane Maury Pasquier, a PACE júniusban megválasztott elnöke elmondta, az Európa Tanács és az Interparlamentáris Unió (IPU) nemrégiben készített közös tanulmánya a nőkkel szembeni zaklatás és a verbális, pszichikai, vagy tettleges erőszak riasztó szintjét mutatta ki. “A közgyűlésnek hangos és egyértelmű üzenetet kell küldenie, hogy ez a viselkedés egyszerűen elfogadhatatlan” – fogalmazott.

A PACE közleménye szerint az említett tanulmány többek között arra mutatott rá, hogy a nemzeti parlamentekben a nők több mint 85 százaléka szenvedett már el pszichológiai erőszakot hivatali ideje alatt. Csaknem 68 százalékuk szembesült a megjelenésével kapcsolatos, vagy a nemi sztereotípiákban gyökerező megjegyzésekkel. A parlamentek női képviselőinek közel egynegyede volt szexuális zaklatás áldozata – tették hozzá. Liliane Maury Pasquier aláhúzta, a nemi diszkrimináció, a zaklatás és a nők elleni erőszak túlságosan gyakori a parlamenti környezetben.

“A tanulmány által bemutatott adatok egyszerűen elfogadhatatlanok. Demokráciában a parlamentnek példamutató intézménynek kell lennie, ahol a nők és a férfiak egyenlő módon, tiszteletben és biztonságban dolgozhatnak. Ez nem csak az intézmény hatékonysága, hanem a parlamentről kialakított vélemény szempontjából is fontos” – tette hozzá. A tájékoztatás szerint a tanulmányt a PACE elnöke elküldte valamennyi tagállam parlamentjének, amelyeket felkért, hogy kövessék az abban megfogalmazott ajánlásokat.

– MTI –
hirdetés