Zarándokház épül a Mária-út szabolcsi szakaszán, Nyírszőlősön

Turisták is a Mária úton elinduló hívek
Turisták is a Mária úton elinduló hívek
Nyíregyháza, 2015. július 2., csütörtök (MTI) – Zarándokház épül a közép-európai kegyhelyeket összekötő, az ausztriai Mariazelltől a romániai Csíksomlyóig tartó Mária-út Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, a Nyíregyházához tartozó Nyírszőlősön – közölte a projekt menedzsere az MTI-vel.

Kovácsné Kozák Mariann elmondta, hogy a 35 személyes zarándokház a Széchenyi 2020 program keretében épül, az Európai Unió 113 millió forint összegű támogatásával.

Az építkezés megkezdődött, a létesítmény október végétől fogadja a Mária-út kegyhelyeit felkereső zarándokokat.

A zarándokház a kótaji római katolikus egyházközség működési területéhez tartozó nyíregyháza-nyírszőlősi városrészben épül. A zarándokokat a 21. századi igényeket kielégítő szálláshelyen, hat szobában helyezik majd el. A szolgáltatások közé tartozik majd mikrobuszos utazás szervezése Nyíregyháza és vonzáskörzetének szakrális, kulturális és turisztikai nevezetességeihez.

A Mária-út szabolcsi szakasza Rakamaztól Nyíregyháza-Nyírszőlősön át Máriapócsig, a görög katolikusok nemzeti kegyhelyéig tart, onnan vezet tovább az erdélyi Csíksomlyóig.

Máriapócson már működik egy zarándokház, ott 21 szobában 57 vendéget tudnak elhelyezni.
A Mária-út külföldi és hazai egyesületek, alapítványok összefogásával, egyházi védnökséggel jött létre. A kezdeményezők célja, hogy megismertessék Közép-Európa vallási és kulturális értékeit, valamint a zarándokokat ellátó létesítményhálózatot alakítsanak ki.

A zarándokút Mariazelltől Csíksomlyóig 1400 kilométer hosszú, és a térség híres búcsújáróhelyeit érinti. Gyalogosan 60 nap alatt tehető meg a táv: a Mariazell és Budapest közötti 500 kilométer 20 nap, míg a Budapest és Csíksomlyó közötti 900 kilométer 40 nap alatt teljesíthető.

– MTI –
hirdetés