Zavar a biológiai órában

Nyíregyháza – Máskor januárban több centiméteres jég és esetleg hó borítja a vizeket. A halászoknak, horgászoknak a legnagyobb gondja a lékelés. Most az a pár centiméteres jégtakaró is elolvadt, s a levegő hőmérsékletével együtt nő a vizek hőfoka is.

Megzavarodott a halak biológiai órája – emeli ki ifj. Radóczi János, halászati ágazatvezető. – Az uszonyosok elvileg ilyenkor nyugalmi helyzetben vannak, vagy ahogy a köznyelvben említik „elvermelnek”. Mivel változó testhőmérsékletű állatok, s a vízhőfoka határozza meg a testhőmérsékletüket és az anyagcsere folyamatukat. Amennyiben emelkedik a víz hőmérséklete, kimozdulnak a helyükről és táplálkozni kezdenek.

Ha tartósan megmarad a tíz Celzius fok feletti időjárás, az egész vízivilág éledni kezd, ami a hideg beköszöntével problémát jelenthet. A halak természetes állapotához hozzátartozik a téli 2-4 hónap nyugalmi helyzet, s ha így hullámzik a meleg és hideg, könnyen legyengülhetnek, ami befolyásolhatja a későbbi gyarapodásukat és az ellenállásukat a betegségekkel szemben.

Fészket raknának

Az állatok nagy része örül a pluszoknak, hisz az ilyenkor szokásos hideg elmaradt, ezért majdnem ugyan annyi időt tölthetnek a szabad kifutókban, mint korábban. Jó néhány olyan madár hozzákezdett a fészekrakáshoz, melyeknek tavasszal kellett volna, de más állatok is aktívabbak lettek. Éppen ezért egyes hímeket el kellett távolítani a párjuktól — erősítette meg Gajdos László, az a nyíregyházi állatpark igazgatója. – Kedvez az időjárás a most születendő (pl. majom, jak, teve, láma stb.) bébiknek is. Az itt dolgozó emberek pedig azért örülnek, mert az állatparki építkezések zavartalanul folytatódhatnak.
hirdetés