Zene nélkül mit sem ér az élet

Nyíregyháza – Harmadik állomásához érkezett a Szolnokon és Debrecenben már több ezer látogatót vonzó országos rendezvénysorozat.

Síppal, dobbal, de talán még nádi hegedűvel is találkozhatnak mindazok, akik ezekben a napokban ellátogatnak a Váci Mihály Kulturális Központba. Egy olyan különleges hangszerkiállítás, egészen pontosan országjáró könnyűzenei játéktér vert ugyanis itt tanyát, amelyhez még hasonlóval sem találkozhattunk eddig. A NKA Cseh Tamás Programja és a Hangszeresek Országos Szövetsége jóvoltából a mintegy 350 négyzetméteres kiállító térben öt könnyűzenei szekciót – ütőhangszerek, gitárok, billentyűsök, elektronikus zene és házi stúdiózás – látogathat a közönség egy héten át, miközben nem csupán kezébe veheti, kipróbáltja a legkülönfélébb hangszereket, de akár könnyűzenei bemutatók részese is lehet.

Amint az a Hangszert a kézbe elnevezésű program március 28-ai megnyitóján is elhangzott, a szervezők elsődleges célja az volt, hogy minél több gyerek számára lehetőséget biztosítsanak a mai modern zeneszerszámok kipróbálására. Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy aki most kipróbálja valamelyik hangszert, nem csupán megszeretheti a muzsikálást, de egyszer talán zenész is válhat belőle. – Persze már az is eredmény – tette még hozzá –, ha a mai fiatalok felnőtt korukra tudatos zenei vásárlóvá válnak.

Dr. Ulrich Attila, a város alpolgármestere sem szégyellte bevallani, hogy megérkezve az élménytérbe, az első útja nem a vendégekhez, hanem az egyik hangszerhez vezetett. – Borzongva gondoltam bele, hogy a 70-es években, amikor még én is kis srác voltam, a hangszer elérhetősége igen távol volt attól a kis falutól, ahol felnőttem. Ezért is meg kell ragadnia most ezt a lehetőséget minden gyereknek, s persze azért is, mert a zene – amihez most egészen közel kerülhetünk – egyszerre formálja a lelket, s pallérozza az elmét – fogalmazott az alpolgármester.

Mindehhez Andrásik Romeo, a program megálmodója, s a Hangszeresek Országos Szövetségének a főtitkára már csak annyit tehetett hozzá, hogy zene nélkül az élet nem lenne más, csak egy hatalmas tévedés. – Minden gyermek vágyik arra, hogy egyszer hangszert vegyen a kezébe, s most megteheti. S mindez azért is nagyon fontos, mert aki hangszereken játszik, sokkal boldogabb ember, s az akadályokat is könnyebben leküzdi – tette még hozzá a 30 éve gitárt tanító szakember.

Aztán a hallgatóság elvegyült a zene mesevilágában, s percek alatt minden hangszer „gazdára” talált. Aki pedig a hangok kakofóniájából egy kis időre szabadulni vágyott, rendhagyó zene-és hangszertörténeti órák, interaktív foglalkozások résztvevőjévé is válhatott, illetve válhat egy héten keresztül.

KM-MJ

Címkék: , ,hirdetés