Zenélő debreceni „iguánák”, jazzdallamokkal

Zádor Tamás gitáros és Bárándi András basszusgitáros
Zádor Tamás gitáros és Bárándi András basszusgitáros - © Fotó: Matey István
Debrecen – A zenekar tagjai úgy vélik, egyre nagyobb az igény az élő muzsikára.

A zene mindenkié, és minél korábban el kell kezdeni a gyerekek zenei intelligenciájának, kultúrájának a nevelését – vallja a 2018 nyarán alakult, The Iguana zenekar, mely groove-os fúziós jazzdallamokkal kedveskedik közönségének.

A négy főből álló debreceni formáció kulcsfigurája a gitáros Zádor Tamás, aki a cívisvárosból indult, majd Pesten vált szakmai berkekben is ismert gitárossá, ahol a Kéknyúl zenekarban a hazai jazzélvonal tagjai közé emelkedett. Pályafutása Hollandiában folytatódott, ahol mesterszintű jazz-előadóművészi diplomát szerzett. Tehetségét nem rejtette véka alá, 2018 nyarán egy országos gitárosversenyen második helyezést ért el.

hernyak-marcell-billentyus-1Hernyák Marcell billentyűs | Fotó: Matey István

A közelmúltban döntött úgy, hogy visszatér Debrecenbe, ahol megismerkedett Hernyák Marcell-lel, a zenekar billentyűsével. Marcell – a szülei elmondása alapján – már 7-8 évesen élénken érdeklődött a zongora iránt. Zenetanárhoz viszont csak 14 évesen kezdett járni, ám azóta is lankadatlanul bűvöli a billentyűket. Több debreceni jazzformáció tagjaként ismerheti a koncertre járó közönség, játszik többek között a Chico Manada és a Párdon zenekarban is.

Kazettán hallgatta

– Anyai nagymamámnak volt egy kazettája, melyen G. Dénes György-slágereket énekeltek híres magyar színészek, a zenekarban többek között Szakcsi Lakatos Béla, Csepregi Gyula, Lakatos Ablakos Dezső, Vasvári Pál, Jávori Vilmos, Babos Gyula játszottak. Rengeteget hallgattam ezt a lemezt, akkor még nem tudtam, hogy akkor ők voltak a hazai jazzélet nagyjai. Később addig kutattam, míg rátaláltam azokra az előadókra, akiknek a zenéje igazán érdekelt. Így alakult ki, hogy a klasszikus zene mellett a jazz lett a nagy szerelmem, amiben a szinte korlátlan alkotói szabadságot szeretem a leginkább – idézte fel Marcell, akinek a klasszikus zene (különösen az operák) illetve a jazz jelent kikapcsolódást, bár egyre kevésbé tud mostanában időt szakítani a zenehallgatásra, gyakorlásra. Elmondta, felnőtt, dolgozó ember lévén a próbák összehozása sem mindig egyszerű feladat, nemcsak neki, hanem a zenekar többi tagjának is.

– Nagyon korlátozott a zenélésre fordítható idő számomra, mert több más fronton is helyt kell állni, ahogyan a többieknek is. Az inspirációt mindig máshonnan szerzem, általában különböző korszakaim vannak. Jelenleg Joshua Redman, Chick Corea, Christian McBride vannak a telefonom lejátszási listájában. Nagy kedvencem Bill Evans, Kenny Barron, Kenny Kirkland, Jane Monheit – mondta.

Búvóhely a számára

A dobokon játszó Tanyi Péter szintén Debrecenből származik, ahol hivatásos zenészi tanulmányait is végezte. Jelenleg a hajdúböszörményi zeneiskolában ütőhangszeres tanár.

tanyi-peter-dobos-fotok-matey-istvan-1Tanyi Péter dobos | Fotó: Matey István

– Édesapám is zenész. A szüleim fontosnak tartották, hogy tanuljak valamilyen hangszeren. Az ütős hangszerek hangja és sokszínűsége teljesen elvarázsolt, ezért döntöttem ezek mellett – mondta. A tanítás mellett nem túl sok ideje jut zenélésre és gyakorlásra, de próbál megragadni minden fellépési lehetőséget.

Arra a kérdésre, hogy mit hallgat szívesen, elmondta: többek között Jeszenszky György, Peter Erskin, Dennis Chambers, Michael Camilo és John Scofield jönnek nála szóba. – Édesapáméknak volt egy Bigband nevezetű formációjuk, amivel több olyan lemezt is készítettek, melyeken a magyarországi jazzélet neves alakjai is megfordultak. Ezeket hallgattam, majd egyre több jazzt. A zene egyfajta megnyugvást jelent számomra a pörgős mindennapokban.

Progresszív rockból is merít

– Nagyapámmal Kossuth-nótát énekeltünk, anyuval LGT-t hallgattunk, a gimnáziumban pedig King Crimsont és ELP-t hallgatunk rendhagyó osztályfőnöki óránkon. Így kerültem a zene bűvkörébe – mondta el érdeklődésünkre Bárándi András (basszus), akit 14 évesen még a rockzene ejtett ámulatba, majd a nagybőgő kapcsán átevezett a klasszikus és jazz-zenei világba, és konzervatóriumot is végzett.

András számára a zene egy másik univerzumot jelent, ahová el lehet bújni, ha valami fáj, ugyanakkor végtelen örömforrás is a számára. Szívesen hallgatja a kanadai Rush progresszív rock zenéjét, valamint Victor Wooten földöntúli basszusjátékát.

VK


2018. november 16., péntek

21.00 Matchboys zenekar – Incognito Club

Az 50–60-as évek rock and roll, rockabilly-, swingslágerei.

2018. november 17., szombat

20.00 Aurevoir – Nagyerdei Víztorony

A harmadik esztendejét taposó zenekar máris számos tapasztalatot tudhat maga mögött; miután meghódították a budapesti klubokat, idén kis – és nagyfesztiválok és vidéki fellépések során mutatták meg a közönségnek, hogy mi is az az ethno-beat. Zeneileg számos kultúrából merítenek: az angolszász beat és a Kárpát-medence népzenéje mellett balkáni és ír dallamoktól kezdve a régizenéig sok műfaj megfér egymás mellett, miközben gyakran nyúlnak magyar költők verseihez is. Színpadi jelenlétük és koncertjeik energiája pedig mindenkit biztosít afelől, hogy feledhetetlen élmény maradjon utánuk.

2017-es bemutatkozó EP-jük, az ethno-beat után idén első nagylemezüket is elkészítették, amely a Kikötő címet viseli – utalva ezzel arra, hogy ezzel az anyaggal megtalálták a stílusok közti útkeresés végpontját. Nyáron olyan helyeken mutatták be a lemez anyagát, mint a VOLT Fesztivál, Campus, SZIN, Művészetek Völgye vagy a szerbiai Malomfesztivál. Hopsza című dalukkal pedig felkerültek a legnagyobb világzenei rendezvény, a WOMEX hazai válogatáslemezére.

November 17-én Debrecenbe is elhozzák ezeket a dalokat, az estét pedig a VAN nyitja meg.

20.00 Király Viktor and the Dreamers live – Roncsbár

20.30 Zselenszky – Incognito Club

22.00 The Folk Attack X Babylon – Nagyerdei Víztorony

A The Folk Attack létrejöttének célja, hogy Debrecen éjszakai életében keletkezzen egy alternatíva, ha úgy tetszik, egy színfolt, amelyhez hasonló még nem volt a városban.

A Babylon a világ minden pontján rezgő világzenéből előszeretettel merítő és azt a kortárs elektronikus zene adta technológiával újraértelmező, hazai és nemzetközi producereknek otthont adó kiadó. Küldetése a zenei, földrajzi és társadalmi határok leradírozása hanghullámok keltette közösségi rezonanciával.

2018. november 20., kedd

19.30 Jazzbarátok Köre: KUNST – Nagyerdei Víztorony

2018. november 21., szerda

22.00 Metzker Viktória, Campus Party – Hall
hirdetés