Nyíregyháza hírei

2014.12.31. 11:21

Nincs malacuk az árusoknak

Nyíregyháza - Az év utolsó napján mindenki igyekszik kiereszteni a fáradt gőzt. Teszik ezt sokan a barátaikkal egy jó vacsora mellett, egyesek egy-egy finom pezsgő társaságában, némelyek pedig egyéb hangulatfokozókkal élnek: dudákkal és pirotechnikai eszközökkel „turbózzák fel” a bulit, vagy különféle őrültebbnél őrültebb maszkok mögé bújva búcsúztatják az óévet.

Nyíregyháza - Az év utolsó napján mindenki igyekszik kiereszteni a fáradt gőzt. Teszik ezt sokan a barátaikkal egy jó vacsora mellett, egyesek egy-egy finom pezsgő társaságában, némelyek pedig egyéb hangulatfokozókkal élnek: dudákkal és pirotechnikai eszközökkel „turbózzák fel” a bulit, vagy különféle őrültebbnél őrültebb maszkok mögé bújva búcsúztatják az óévet.

Eljött az év utolsó napja, amit mindenki másképpen ünnepel. Megteltek a szállodák, és azok közül, akik nem utaznak el, sokan szórakozóhelyeken, hatalmas bulival lépnek át 2015-be. Vannak, akik baráti társaságban koccintanak, és olyanok is, akik otthon, a tévé előtt várják az éjfélt. Aki szeretne, szabadtéren is bulizhat, hiszen a megye több településén is szerveznek évzáró mulatságot – a nyíregyházi Kossuth téren a Prémvadászok és a Szívtiproll koncertezik, de természetesen tűzijáték is lesz.

Ha már a tűzijátéknál tartunk: többször megírtuk, de újra felhívjuk a figyelmet arra, hogy magánszemély petárdát nem birtokolhat, és nem is használhat! Aki mé­gis megteszi, azzal szemben a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményez, a bírság pedig akár százötvenezer forint is lehet.

A szilveszter éjszaka a bulizásról, a fogadalmakról, a finom ételekről és italokról szól, de egymásra is figyelnünk kell. Nagyon hideg lesz az éjszaka, ezért különösen fontos, hogy a szabadban ünneplők ne hagyják magukra társaikat, hogy az új év mindenkinek jól kezdődhessen.

A legtöbben csak nézelődnek

– Sajnos a forgalom a korábbi évekhez képest meg sem közelíti azt, amit a novemberi kirakodásnál előzetesen vártam. A legtöbben megállnak, szétnéznek, megpróbálnak alkudozni és tovább állnak – mesélt az idei tapasztalatairól Zoltán, aki már több éve dolgozik ajándék­árusként Nyíregyháza főterén az adventi forgatagban.

– A legolcsóbb, 150 forintos apró ajándékoktól kezdve az 1500 forintos kiegészítőkig minden árkategóriában találnak meglepetéseket a standon, úgyhogy választék van bőven, de úgy látom, ez sem elég csalogató manapság. A partiszemüvegek, a papírdudák, a kürtök és a maszkok mindig kelendőek voltak szilveszter előtt, és nem csak a fiatalok körében. De úgy tűnik, csak voltak, mert az idei szezon kicsit sem mondható sikeresnek – mondta lapunknak a férfi. Hozzátette: az időjárás sem volt mindig kegyes a nézelődőkkel, és mivel a bevásárlóközpontokban is megvehetik a hasonló termékeket, a legtöbben azt választják, hiszen ott nem éri őket szél és eső – folytatta Zoltán, aki mindezek ellenére bízik abban, hogy jövőre ugyanitt és ugyanekkor már optimistább képet festhet a szilveszter előtti vásárlói hangulatról.

Újra divat a malacsült

Szinte mindenki kívülről fújja a szilveszteri ételek listáját: lencseleves, korhelyleves, sült virsli, egészben sült csülök – s ugyanezt erősítette meg Szoboszlai Gyula is, a Nyírségi Ízkirály Egyesületének elnöke. Sőt, mint kiderült, újra visszakerült a menüsorba a malacsült. Cégek, családok és baráti társaságok is rendelnek sült malacot, így nincs idő az Anno étteremben unatkozni, hiszen a vendégek kívánsága szent.

– Teljesen érthető, hogy szakemberekre bízzák a sült elkészítését, mert egyrészt nincs a háztartásokban akkor sütő, ahol aranypirosra, ropogósra sülhetne a malac(ka), másrészt tökéletes pácolás nélkül olyan ízetlen lesz a hús, mint a fűrészpor – magyarázta lapunknak a mesterszakács.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!