Zenés, táncos értékes este a Nyírséggel

Akt.:
Zenés, táncos értékes este a Nyírséggel
© Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Rendhagyó rendezvénnyel gyarapodott a tartalmas programsorozat.


Roppant különleges volt az Értékes esték keddi epizódja, hisz nem csak beszélgettek, hanem zenéltek és ropták is a könyvtár kamaratermében. Dőreség lett volna azt hinni, hogy ha a Nyírség Táncegyüttes a soros, akkor megmaradnak a terefere szintjén, természetesen sürögtek-forogtak, és sikert arattak.

– Hajdanán Huszárszki Laci invitálására szegődtem el a Bessenyei György Tanárképző Főiskola táncegyütteséhez. Magyar-orosz szakosként rendszeresen eljártam a foglalkozásokra, ott ismerkedtem meg a feleségemmel, Zsuzsával – idézte fel a kezdetet Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője, Örökös Aranysarkantyús táncos. – Húsz éves korom óta jártam a próbákra és a táncházakba, és a főiskola után Tiszavasváriban lettem kollégiumi nevelőtanár. Aztán egyszer csak visszahívtak, hogy vezessem a Nyírséget, én pedig egyesítettem a főiskolai néptánccsoporttal 1983-ban.

A Nyírség Táncegyüttes egy hatalmas családdá nőtte ki magát az eltelt bő négy évtizedben. A társulat Ausztrália kivételével már minden földrészen megfordult, és letette a névjegyét.

Demarcsek György az évtizedek során elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, megkapta a Nyíregyháza város művészeti életéért díjat, kiérdemelte a Népművelésért állami kitüntetést, megkapta a Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjat, a Nyírség Táncegyüttessel pedig a Megyei Príma Díjat és az országos Príma Díjat is elnyerték. Az Értékes esték keretében ezúttal ő vitte a prímet.

Ladányi Tóth Lajos0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés