Vásárosnamény

2019.11.19. 16:23

Nagy magyar irodalmárok nyomában jártak a diákok

Homoródfürdőn borvizet kóstoltak, Csíksomlyón elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

Régi álmuk vált valóra a naményi Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjainak és pedagógusainak azzal, hogy a közelmúltban félszázan – a Határtalanul program keretében – Székelyföldre utazhattak, szászföldi kitérővel – újságolta Szászi Dóra projektfelelős, majd így folytatta: – A kirándulást alapos felkészülés előzte meg: a „kiválasztottakkal” Erdély irodalmáról, turisztikai, földrajzi adottságairól, kultúrájáról, történelméről, művészetéről beszélgettünk. A bogárfalvai ovisoknak és diákoknak ajándékokat készítettünk.

Erdély plázája: Korond

– Csucsán áthaladva láttuk a Boncza-kastélyt, Csinszka szülőházát; Kolozsvárott elsőként a Házsongárdi temetőbe vezetett az utunk. Az emlékezés szalagjait helyeztük el Kós Károly, Reményik Sándor, Szenczi Molnár Albert, Apáczai Csere János és Dsida Jenő síremlékén. Homoródfürdőn borvizet kóstoltunk. Erdély legszebb hegyvonulatán, a Hargitán keresztülhaladva közelítettük meg Csíkszeredát, de útközben megálltunk a Hármaskereszt emlékműnél. A csíksomlyói kegytemplomban közösen elénekeltük a magyar és a székely himnuszt, valamint hallhattunk a szent helyen történt csodákról is. Úton Parajd felé megálltunk „Erdély plázájánál”, Korondon. Farkaslakán gyertyát gyújtottunk Tamási Áron sírjánál, valamint a trianoni emlékműnél.

Szűcs Istvánné és Himcsuk István, kísérő pedagógusok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában