Magyarország

2011.01.19. 16:37

A Zöld baloldal szerint antidemokratikus a magyar kormány

<p>A Zöld baloldal máshogy látja a médiatörvényt, mint annak liberális kritikusai, a kormány antidemokratikus törekvéseinek a jogszabály csak egy része.</p>

Ezt mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus, baloldali politikus azon a sajtótájékoztatón, amit Lothar Biskyvel, a GUE/NGL - Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport elnökével tartott szerdán délután, Strasbourgban a médiatörvényről az Európai Parlament (EP) épületében. Délelőtt a magyar elnökségi programról vitázott az EP, ezen belül heves vita bontakozott ki a médiatörvényről, amit egyébként már korábban is bíráltak az ellenzéki frakciók.

A törvény Magyarországon már hatályos, és eredményeképpen átalakult a közmédia, ami jelenleg a jobboldal ellenőrzése alatt áll, fejtette ki Tamás Gáspár Miklós, aki emlékeztetett arra, hogy az új médiahatóság nemcsak egy szabályozó hatóság, de ez gyakorolja a közmédiumokban a munkáltatói jogokat is. Tamás Gáspár Miklós szerint a kormány a gazdasági válságra reagál a lépéseivel, és nem az egyetlen antidemokratikus kormány Európában, példaként Franciaországot és Olaszországot említette.

A GUE/NGL frakció szerint a médiatörvény alapján a kormány és a miniszterelnök kétharmados parlamenti többségük birtokában pártkatonáikkal tölthetik fel a közmédiumokat, ami példátlan hatalmat ad számukra. A Zöld Baloldal nagyság szempontjából a hatodik az Európai Parlamentben, 12 országból 35 képviselő tartozik a képviselőcsoportba. Lothar Bisky, a frakció elnöke a szerdai vitában az egypárti Médiatanácsot bírálta. Tamás Gáspár Miklós az SZDSZ országgyűlési képviselője volt, 2010 májusa óta a Zöld Baloldal elnöke. A párt szélsőbaloldali szervezeteket tömörít.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!